Pierś z kurczaka faszerowana chutneyem z wątróbki drobiowej i moreli, makaron pappardelle ze szpinakiem
Składniki na 2 porcje:
2 piersi z kurczaka 2 wątróbki kurze 6 wypestkowanych moreli sól i pieprz świeży tymianek oliwa z oliwek 50 g masła 2 łyżeczki miodu 250 g papardelle 20 g sera Gruyere 1 ząbek czosnku 1 pęczek szpinaku 2 małe pomidory 200 ml śmietany 30% gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
W piersi kurczaka zrobić kieszonkę. Przyprawić solą i pieprzem. W rondlu podsmażyć na maśle wątróbkę.
Na patelni podsmażyć na maśle morele. Doprawić miodem, smażyć do momentu uzyskania gęstej masy, połączyć z wątróbką. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem – masą faszerować filety z kurczaka. Przyrumienić na oleju z każdej strony, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem ok. 6 min.
Ugotować makaron w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, szpinak i pokrojonego pomidora. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową.. Wlać śmietanę i wymieszać. Ugotowany makaron przełożyć do szpinaku, wymieszać.
Prezentacja:
Makaron wyłożyć na talerz, posypać serem. Pierś z kurczaka pokroić ukośnie na pstry i ułożyć na chutneyu z moreli i wątróbki.