Placki ziemniaczane z musem z ricotty, chrzanu i koperku , łosoś marynowany w cytrynie
Składniki na 2 porcje:
6 ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz mała czerwona cebula 250 g ricotty 2 łyżki tartego chrzanu pęczek świeżego koperku pieprz kolorowy 100 g wędzonego łososia cytryna olej lub oliwa do smażenia roszponka do dekoracji oliwa z oliwek do smaku
Jak wygląda wzorcowy pieróg?
Ziemniaki obrać, zetrzeć na grubej tarce. Odsączamy na sicie, powstały płyn odłożyć, aby zebrać osiadłą na dnie skrobię. Dodać startą cebulę, sól, pieprz, jajko, mąkę oraz zebraną skrobię. Wszystko razem wymieszać.
Ser ricotta wymieszać z chrzanem. Doprawić solą i pieprzem oraz posiekanym koperkiem.
Łososia skropić cytryną. Pokroić na bardzo cienkie plastry, przyprawić kolorowym pieprzem.
Placki ziemniaczane smażyć na bardzo rozgrzanym oleju, z obu stron.
Prezentacja:
Placki wyłożyć na talerz. Dekorować kleksami musu z ricotty. Plastry łososia ułożyć na roszponce, posypać koperkiem i pokropić oliwą.