Homar w sosie homarowo-winno-pomidorowym, blanszowany bób i szparagi
Składniki:
1 homar 2 ząbki czosnku 10 szt. pomidorków koktajlowych świeże zioła( natka pietruszki, bazylia, tymianek) 200 g bobu 1 pęczek zielonych szparagów sól pieprz 150 ml białego wytrawnego wina 100 ml oliwy 30 g masła 30 g masła klarowanego
Przygotowanie:
Homara wrzucić głową w dół do osolonego wrzątku. Gotować 4 min.
Po wyjęciu z garnka włożyć do miski z zimną wodą. Następnie przekroić na pół i oczyścić z wnętrzności. Mięso wyjąć z odwłoka oraz ze szczypiec.
Pancerze rozdrobnić i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Lekko podsmażyć, dodać oliwę, ząbki czosnku oraz pomidorki i zioła. Po kilku minutach podlać winem. Dusić i w miarę potrzeby uzupełnić wodą.
W osolonym wrzątku ugotować bób oraz główki szparagów. Następnie przelać zimną wodą aby przerwać proces gotowania. Odcedzić bulion i zagęścić go zimnym masłem. Części homara włożyć na patelnię z klarowanym masłem. Posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z masłem i solą. Wstawić do lodówki.
Zblanszowane warzywa (bób i szparagi) ułożyć na talerzu. Na środku ułożyć mięso homara, polać go sosem własnym, ozdobić masłem pietruszkowo-czosnkowym.