Grasica na 3 sposoby: z sosem sojowym i chili, na wstążkach cukinii, na figach z sosem balsamicznym i orzechami, z boczniakami na toście
Składniki na 2 porcje:
300 g grasicy
1 mała cebula
100 g boczniaków
150 ml białego wina
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka octu balsamicznego
ok. 50 g orzechów włoskich 100 ml sosu sojowego
1 papryczka chili
1 ząbek czosknu
1 cm korzenia imbiru 100 g masła 2 kromki chleba tostowego pszennego oliwa z oliwek do smażenia 1 drobna cukinia zielona 2 figi sól pieprz kilka gałązek natki pietruszki
Obrać grasice z błony, pokroić na paski i zblanszować w gorącej wodzie przez 4 min. 1/3 porcji włożyć do marynaty sporządzonej z sosu sojowego, czosnku, imbiru i chili.
Na patelni, na maśle zeszklić cebulę, dodać boczniaki, a następnie podlać winem. Gdy większość odparuje, włożyć 1/3 pokrojonej grasicy. Doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki.
Na drugiej patelni roztopić masło i wrzucić na nie paski grasicy. Przyprawić octem balsamicznym, miodem i posypać uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi
Na trzecią patelnię włożyć wcześniej zamarynowaną grasicę. Smażyć kilka minut. Przygotować grzanki z chleba tostowego: na rozgrzanej oliwie przesmażyć chleb, aż będzie rumiany. Przyprawić delikatnie solą i pieprzem. Cukinię pociąć na wstążki, najlepiej przy pomocy obieraczki do warzyw. Figi pokroić.
Prezentacja:
Na talerzu ułożyć kolejno wstążki cukinii i marynowaną, usmażoną grasicę, figi oraz grasicę z sosem balsamicznym i orzechami oraz tost z grasicą i boczniakami.