Ma 29 lat i mieszka w Warszawie. Pracuje jako koordynator obsługi naziemnej na lotnisku, a także jest współwłaścicielką agencji ślubnej.
Eklery z siekanymi truskawkami, kremem śmietanowym, solonym karmelem i pistacjową kruszonką
Ciasto parzone
*szklanka wody
*125g masła
*szklanka mąki pszennej
*4 nieduże jajka
W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i cały czas mieszać/ucierać, nie ściągając z palnika, by się ciasto się nie przypaliło. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Zdjąć z palnika, pozostawić do całkowitego wystudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej eklerki nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować/utrzeć z jajkami do połączenia i uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
Masę wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną lub grubą okrągłą końcówką (można również wyłożyć łyżką). Wyciskane ciasta powinny mieć około 10 cm długości i 3 cm szerokości.
Piec w temperaturze 200ºC przez 20 – 30 minut. Gotowe eklery powinny być chrupiące z wierzchu. Wyjąć, wystudzić na kratce, przekroić na 2 części.
Krem śmietanowy
*250g serka mascarpone
*100ml śmietanki kremówki
*50g cukru drobnego
Wszystkie mocno schłodzone składniki umieść w misie miksera i ubijaj około 30 sekund na średniej mocy miksera. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego. Jeśli nie zamierzasz szprycować eklerów od razu wstaw krem do lodówki
Solony Karmel
*250g cukru drobnego
*105g masłą
*150ml śmietanki kremówki
*pół łyżeczki soli- najlepiej himalajskiej
Do garnka o grubym dnie wsyp cukier i wstaw na mały ogień. Mieszając co jakiś czas poczekaj aż cukier rozpuści się i skarmelizuje, gdy będzie miał bursztynowy kolor to znaczy że karmel jest już gotowy. Nie wyłączając gazu dodaj do karmelu masło i mieszaj intensywnie aż do całkowitego połączenia się składników. Gdy mieszanka będzie już dobrze połączona dolej śmietanki, mieszając cały czas pogotuj karmel na małym ogiu jeszcze około 2 min. Po wyłączeniu dodaj sól i zamieszaj. Gotowy karmel odstaw żeby ostygł.
Pistacjowa kruszonka
*250g cukry drobnego
*300g pistacji(już po obraniu)
Cukier umieść w garnku z grubym dnem i na małym ogniu poczekaj aż się skarmelizuje. Gdy będzie miał bursztynowy kolor dodaj pistacje, porządnie zamieszaj i wyłóż wszystko na papier do pieczenia 0- pozostaw do ostygnięcia. Gdy pistacje będą już zimne połam je na drobniejsze kawałki i włóż do malaksera. Zmiksuj według uznania. Kruszonka może być grubsza i bardziej chrupiąca lub mieć konsystencje nawet pudru.
Składanie całości
*kilka truskawek
Posiekaj truskawki w drobną kostkę. Na przekrojonego eklera wyszprycuj krem śmietanowy, posyp truskawkami, przykryj drugą częścią eklerka polej karmelem i posyp pistacjami – Smacznego !
Beza Pavlova z kremem cytrynowym i owocami
Składniki:
*6 białek w temperaturze pokojowej
*300g cukru
*1 łyżeczka soku z cytryny
*1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Białka ubij na sztywną pianę – pamiętaj że miska musi być sucha a białka idealnie oddzielone od żółtek inaczej piana się nie ubije lub nie utrzyma konsystencji. Gdy białka będą już sztywne dodawaj cukier łyżka po łyżce w odstępach około 30 sekundowych. Miksuj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy piana będzie już gęsta i lśniąca zwolnij obroty miksera i dodaj łyżeczkę soku z cytryny oraz łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Piekarnik ustaw na 130 stopni grzanie góra dół. Przygotuj blachę którą wyłóż papierem do pieczenia, przełóż bęzę na papier i uformuj w kształ misy. Dodatkowo możesz ozdobić boki bezy przeciągając brzegiem łyżki od dołu i wyciągając masę ku górze. Gdy beza jest już gotowa wtaw ją do piekarnika i automatycznie zmniejsz temperaturę do 100 stopni. Susz bezę około 3 godzin. Pozostaw ją do kolmpletnego ostygnięcia w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami.
Krem cytrynowy
U mnie to połączenie standardowego kremu śmietanowego z lemon curd. Poniżej podaję oba przepisy. Gdy będziesz mieć gotowe oby dwa produkty wymieszaj je według smaku. Jeśli wolisz aby krem był kwaśniejszy dodaj więcej lemon curdu, przy wyborze słodszego – mniej.
Krem śmietanowy
*250g serka mascarpone
*100ml śmietanki kremówki
*50g cukru drobnego
Wszystkie mocno schłodzone składniki umieść w misie miksera i ubijaj około 30 sekund na średniej mocy miksera. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego. Jeśli nie zamierzasz szprycować eklerów od razu wstaw krem do lodówki
Lemon curd
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 80 g masła
- skórka otarta i sok wyciśnięty z 2 cytryn
Cytryny (najlepiej niewoskowane, ekologiczne) wyszorować szczoteczką, wyparzyć, skórkę otrzeć.
W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (np. przy pomocy rózgi kuchennej), do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając (bezpieczniejszą metodą jest gotowanie na parze).
Praktycznie od razu można dodać masło i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania i zgęstnienia kremu. Jeśli w kremie pojawią się grudki, których nie chcemy – przetrzeć przez sitko.
Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.
Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Składanie bezy
Tort musisz składać już na docelowym talerzu czy paterze, tortu bezowego po złożeniu nie da się przenieść – jest on zbyt kruchy.
Wyłóż bezę na paterę, w środku misy która powstała z bezy umieść krem a na wierzchu połóż owoce które najbardziej lubisz, u mnie w tym wypadku orówki, maliny, truskawki i czereśnie. Oprósz całość cukrem pudrem – Smacznego!
Tort Z rozpuszczonym lodem
Tort ten składa się z wielu składników i wymaga sporo pracy – ale za to jak smakuje :D
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie ‚przebić’). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera.
Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 – 170ºC przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Wystudzony, przekroić na 3 – 4 blaty.
Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Kolejnym etapem będzie przygotowanie żelki truskawkowej która muszi być odrobinę mniejsza niż średnica tortu, u mnie około 16 cm
Truskawkowa żelka:
- 700 g truskawek, świeżych lub mrożonych
- 90 g cukru
- 15 g żelatyny w proszku lub 5 listków żelatyny
Truskawki i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać, do rozpuszczenia się cukru. Zdjąć z palnika i przetrzeć przez sitko. Powinniśmy otrzymać 500 ml puree truskawkowego (będzie rzadkie).
W międzyczasie żelatynę w proszku zalać 50 ml wody i odstawić na 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie dodać do gorącego malinowego puree i wymieszać, do połączenia. Można lekko podgrzać, by mieć pewność, że żelatyna na pewno się dobrze rozprowadziła (nie gotować!). Zdjąć z palnika, przestudzić.
Formę lub rant o średnicy 16 cm wyłożyć folią spożywczą, dno i boki. Przelać do niej gęstniejące truskawkowe puree, odłożyć do lodówki na kilka godzin, do stężenia.
Kolejny etap to przygotowanie kremu śmietanowego – taki najbardziej lubi moja rodzina i takie też znalazł się w tym torcie
Krem śmietanowy
*250g serka mascarpone
*100ml śmietanki kremówki
*50g cukru drobnego
Wszystkie mocno schłodzone składniki umieść w misie miksera i ubijaj około 30 sekund na średniej mocy miksera. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego. Jeśli nie zamierzasz szprycować eklerów od razu wstaw krem do lodówki
Do jednego z pięter tortu dla urozmaicenia dodałam masło orzechowe – polecam :D
Składanie tortu –
Mój tort składany jest w rancie – nie ma problemu z tym żeby był krzywy i łatwo się potem tynkuje, tak więc do rantu wkładam blat wycięty z biszkoptu, nasączam go herbatą z cytryną – około 100ml, rozsmarowuje cienką warstwę kremu śmietanowego, kładę na środku żelkę truskawkową i pokrywam kremem. Wkładamy kolejny blat – ponownie powtarzamy nasączenie i smarujemy cienką warstwę masła orzechowego. Wykładamy pozostały krem śmietanowy i przykrywamy ostatnim blatem. Tak przygotowany tort wstawiamy w rancie do lodówki do schłodzenia na około 4 godziny. W międzyczasie przygotowujemy tynk milky way
Składniki
*50ml mleka
*50g drobnego cukru
*200g miękkiego masła
*90g mleka w proszku
Mleko w proszku przesiewamy i odstawiamy. W rondelku umieszczamy mleko i cukier . Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru i studzimy. W metalowej misce ucieramy masło na jasną i puszystą masę – około 10 minut. Nadal miksując dodajemy mleko z cukrem łyżka po łyżce. Następnie dodajemy mleko w proszku również łyżka po łyżce, miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się mleka. Na tym etapie dodajemy barwnik o dowolnym kolorze. Krem wyjdzie dość miękki dlatego przed tynkowaniem można go wstawić na chwilę do lodówki.
Wyjmujemy z rantu zimny tort i tynkujemy przy pomocy szpatułki. Tort powinien być otynkowany starannie ale w miarę sprawnie. Otynkowany krem wstawiamy do lodówki aż stanie się twardy i zimny. Lyżeczkę tynku mieszamy z kawałkiem ścinek z biszkoptu formując kulkę na kształt kulki lodów. Kulkę wstawiamy do lodówki. Na tym etapie możemy przygotować sobie również rożek do lodów aby był w pogotowiu.
Kolejny etap to drip z białej czekolady
*100g białej czekolady
*50ml śmietany kremówki
Smietankę podgrzewamy i zalewamy nią połamaną czekoladę – mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy barwnik.
Na tort kładziemy naszą kulkę i polewamy całość dripem rozprowadzając go delikatnie łyżeczką. Na kulkę nakładamy rożek który przyklei się do dripu.
Gotowy tort należy podawać schłodzony – Smacznego!
Makaron z sosem śmietanowo bazyliowym i piersią z kurczaka.
W pierwszej kolejności przygotowuję makaron
Składniki
*200g mąki pszennej
*2 jajka
*2 żółtka
*po 1 łyżeczce soli i oliwy
Na stolnicę lub blat przesiać mąkę, uformować kopczyk. Dodać sól, w środek wbić jajka i żółtka, dolać oliwę i stopniowo łączyć ze sobą składniki zagarniając mąkę do środka. Zagnieść gładnkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Zawinąć w folię i odstawić na 30 min
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i pociąć według uznania. U mnie cięłam na długie paski szerokości około 1 cm. Makaron Rzucić na wrzątek i osolić. Gotować do momentu aż będzie al. Dente.
Pierś z kurczaka
*jedna pierś z kurczaka
*tymianek
*sól
*papryka słodka
Umieć i podzielić pierś na mniejsze kawałki, obtoczyć w przyprawach. Na suchą patelnię położyć paper do pieczenia, wyłożyć na niego pierś i usmażyć – po wykonaniu pokroić na drobniejsze kawałki
Sos śmietanowo- bazyliowy
*300ml śmietanki 30%
*garść liści bazyli
*50g orzeszków pini
*ząbek czosnku
*szczypta soli
Do małego garnka wlewam śmietanką którą solę i pozostawiam do zagotowania. Do blendera wkładam liście bazyli orzeszki pini, sól i czosnek i blenduję do uzyskania pasty. Gdy śmietanka zacznie się gotować mieszam i czekam aż sos zgęstniej. Stanie się to gdy odparuje około 1/3 objętości. Gdy sos zacznie gęstnieć dodaje pastę bazyliową i gotuję śmietankę do uzyskania pożądanej konsystencji.
Gdy sos jest gotowy dodaję go do ugotowanego makaronu i mieszam. Na talerz wykładam makaron w sosie na który kładę pierś z kurczaka i posypuję startym parmezanem. Smacznego !