Składniki:
Na sos dyniowy: 100 g dyni, 1 mała papryczka chili, sok z ćwiartki grejpfruta, 1 mały pomidor, 1/2 malej cebuli, sól, pieprz
Na hamburgera: 150 g wołowego mięsa mielonego (polędwica), żółtko z małego jajka, posiekana natka pietruszki, sól, pieprz, oliwa do smażenia
Warzywa: ćwiartka czerwonej papryki, kilka grubych plastrów pomidora, kilka talarków cebuli, sól, pieprz, oliwa, balsamico
Sposób przygotowania:
Do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni wkladamy pokrojne na kostkę kawalki dyni, wymieszane z drobno posiekanym chili i sokiem z grejpfruta, posypujemy solą morską i sweżo zmielonym pieprzem. Pieczemy 20 min do zmiękniecia dyni. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekaną cebulę a następnie łączymy z pokrojonym i obranym ze skóry pomidorem. Całość chwilę dusimy. Dynie z chili łączymy z pomidorami i miksujemy przy pomocy blendera.
Mięso mielone mieszamy z żółtkiem, posiekaną pietruszką, solą i pieprzem odstawiamy do lodówki na godzinę. Smażymy po 3 minuty na mocno rozgrzanej oliwie z dwóch stron.
Warzywa układamy na pergaminie polewamy oliwą, balsamico, posypujemy solą i pieprzem, pieczemy okolo 10 min w 180 stopniach.
Na podpieczonej bułce pełnoziarnistej układamy sałatę, upieczone warzywa, usmażonego burgera a całość koronujemy sosem dyniowym, przykrywamy bułką.
Bon apetit.
Autor: Dawid Mizera