Jarosław Falkowski: Pierś z kurczaka faszerowana wątróbką, kolendrą i pietruszką, pappardelle w sosie śmietanowym

Jarosław Falkowski: Pierś z kurczaka faszerowana wątróbką, kolendrą i pietruszką,  pappardelle w sosie śmietanowym
Jarosław Falkowski: Pierś z kurczaka faszerowana wątróbką, kolendrą i pietruszką, pappardelle w sosie śmietanowym

Pierś z kurczaka faszerowana wątróbką, kolendrą i pietruszką, pappardelle w sosie śmietanowym, cykoria w sosie beszamelowym, chipsy szpinakowe i papryką w sosie miodowo-octowym

Składniki na 2 porcje:

1 podwójny filet z piersi kurczaka ze skórą i kostką 1-2 wątróbki drobiowe natka pietruszki 2 gałązki świeżej kolendry 50 g masła pieprz cytrynowy sól szczypta gałki muszkatołowej olej do smażenia Mięso oddzielić od skóry , skórę zostawić na wierzchu. Mięso pokroić w kostkę i połączyć z przesmażoną wcześniej, pokrojoną wątróbką. Dodać posiekaną natkę pietruszki, posiekaną kolendrę, gałkę muszkatołową, pieprz, sól i masło. Wymieszać, wsadzić do skóry, zawiązać sznurkiem jak saszetki. Usmażyć na głębokim oleju.

Papryka w sosie miodowo-octowym

1-2 papryki żółte 6 moreli 2 łyżki octu jabłkowego 1 papryczka chili sól pieprz 2 gałązki świeżego tymianku 1 płaska łyżeczka cukru 2 łyżeczki miodu

Morele sparzyć i zdjąć z nich skórę. Drobno pokroić i połączyć z pokrojonym chili, pieprzem, solą, octem, cukrem i tymiankiem. Paprykę opalić nad gazem, zdjąć skórę. Pokroić, wymieszać z sosem i odstawić.

Sos beszamelowy:

1 łyżka masła 1 łyżka mąki 200-250 ml śmietany 30% pieprz biały i sól szczypta gałki muszkatołowej

Masło rozpuścić w rondelku, wsypać mąkę i energicznie wymieszać, aż powstanie gładka masa. Stopniowo wlewać śmietanę, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty sos. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dodatkowo:

250 g papardelle 150 ml + 50 ml śmietany 30% 50 ml oliwy z oliwek 1 gałązka świeżego tymianku sól pieprz 1 cykoria 1 pęczek świeżego szpinaku 1 pęczek rzodkiewkiMakaron ugotować al dente, odcedzić, połączyć ze śmietaną. Dodać oliwę z oliwek, pieprz, sól i tymianek. Cykorię zblanszować w osolonym wrzątku wymieszanym ze śmietaną. Rzodkiewkę zetrzeć, przyprawić solą i pieprzem. Liście szpinaku oczyścić, usunąć ogonki. Smażyć chipsy na oleju.

Prezentacja:

Makaron z sosem śmietanowym wyłożyć na talerz. Przykryć pokrojoną papryką i chipsami ze szpinaku. Z boku ułożyć przyprawioną rzodkiewkę i cykorię polaną beszamelem oraz smażoną w głębokim tłuszczu mięso.

podziel się:

Pozostałe wiadomości