Placki ziemniaczane ze smażoną piersią z kurczaka, sos śmietanowo -pieczarkowy z tymiankiem, czarne pomidory z sosem winegret
Składniki na 3 porcje:
3 starte ziemniaki 1 mała cebula pieprz, sól 2-3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 1 pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku 2 gałązki tymianku ½ łyżki cukru trzcinowego 100 ml śmietany 30% 100 ml śmietany 18% 10 pieczarek 3 pomidory cherry (czarne lub zebra) olej lub oliwa do smażeniaDodatkowo:
sok z 1 limonki szczypta cukru sól, pierz 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki oliwy extra vergine mikro zioła kiełki buraka kiełki szałwii
Ania Starmach: Ziemniak na miarę MasterChef. Kto dał radę?
Starte ziemniaki wymieszać ze startą cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, mąką, jajkiem, pieprzem i solą.
Cienko pokrojone pieczarki podsmażyć na oleju na złocisty kolor. Podczas smażenia przyprawić tymiankiem, cukrem trzcinowym, solą i pieprzem. Następnie dodać śmietanę i zredukować do kremowego sosu.
Pierś z kurczaka podsmażyć na oliwie, po minucie z każdej strony. Zawinąć w folię aluminiową i odłożyć, aby mięso odpoczęło.
Usmażyć placki ziemniaczane na rozgrzanym oleju, z obu stron.
Przygotować sos do pomidorów: sok z limonki, cukier, pieprz, sól, musztardę francuską oraz oliwę wymieszać, a następnie ubić do powstania sosu. Gęstość regulować ilością oliwy.
Prezentacja:
Na talerzu położyć placek, na niego pokrojonego w plastry kurczaka, polać sosem i przykryć kolejnym plackiem. Obok ułożyć pokrojone pomidory, polać sosem. Całość ozdobić mikro ziołami i kiełkami.