Janina Górnicka: Eklery z masą śmietanowo – waniliową

Janina Górnicka: Eklery z masą śmietanowo – waniliową
Janina Górnicka: Eklery z masą śmietanowo – waniliową

Eklery z masą śmietanowo – waniliową

Ciasto ptysiowe

Składniki:250 ml wody 250 ml mleka 3,2% 250 g masła szczypta soli 275 g mąki pszennej 7 jajek

Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. W rondlu zagotowujemy wodę, mleko, masło i dodajemy szczyptę soli. Szybko wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Podgrzewamy przez minutę, ciągle mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia. Przekładamy masę do miski i dokładnie studzimy. Dodajemy po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka. Wkładamy ciasto do rękawa i wyciskamy podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy eklery z piekarnika, lekko studzimy i przy pomocy noża do chleba przekrawamy eklery wzdłuż na pół.

Krem

Składniki: 250ml śmietany 36% 250 ml serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii truskawki do dekoracji

Przygotowanie: Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, ziarna wanilii i dalej ubijamy do momentu, aż krem będzie sztywny i gęsty.Prezentacja: Eklery nadziewamy kremem i dekorujemy świeżymi truskawkami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości