Karmazyn po prowansalsku z sosem pomidorowym
Składniki: filet z karmazyna suszone zioła prowansalskie sok z cytryny + cytryna do podania oliwa z oliwek natka pietruszki 2 pomidory 100 ml białego, wytrwanego wina1 cebula 2 ząbki czosnku świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Filet z karmazyna nacieramy ziołami prowansalskimi, oliwą i sokiem z cytryny. Rybę solimy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15min. Cebulę razem z czosnkiem szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, chwilę smażymy i podlewamy winem. Sos blendujemy, a następnie przecieramy przez sito. Prezentacja: Upieczoną rybę wykładamy na talerz, podajemy z sosem i cząstkami cytryny oraz świeżymi ziołami.
podziel się: