Janek Paszkowski - Tarta czekoladowa z truskawkami, borówkami i poziomkami

Janek Paszkowski - Tarta czekoladowa z truskawkami, borówkami i poziomkami
Janek Paszkowski - Tarta czekoladowa z truskawkami, borówkami i poziomkami

Janek Paszkowski - Tarta czekoladowa z truskawkami, borówkami i poziomkami

SKŁADNIKI:

Spód :

300g masła

200g cukru pudru

Szczypta soli

550 g mąki

3 jajka

60g kakao

Nadzienie:

200ml mleka

500ml śmietanki kremówki

50g cukru pudru

4x tabliczki dobrej, gorzkiej czekolady

Szczypta soli

2 jajka

Truskawki

Borówki

Poziomki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zimne masło utrzeć z cukrem i solą, następnie dodać mąkę, jajka i kakao. Szybko wyrobic ciasto nie dopuszczając do ogrzania masy (dzięki temu będzie kruche).

Uformować z ciasta kulę, owinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Po godzinie wyjąć, wyłożyć nim formę do tarty, porobić kilka dziurek widelcem i wstawić jeszcze na kilkanaście minut do zamrażalnika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec przez ok 15 minut. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok.

W rondelku doprowadzić do wrzenia mleko i śmietankę z cukrem i odrobiną soli. Kiedy zawrze, zdjąć z ognia i ciągle mieszając, wrzucić połamaną czekoladę. Dobrze wszystko wymieszać. Ciągle mieszając, wbić jajka. Raz jeszcze dobrze wymieszać.

Nadzienie przelać na podpieczony spód i wstawić ponownie do piekarnika na 15 minut.

Po tym czasie ostrożnie wyjąć i odstawić do wystygnięcia na minimum godzinę.

Następnie wyjąć z formy, udekorować owocami i wstawić do lodówki na jakiś czas, aby masa stężała. Nadzienie będzie w środku cudownie i lekko ciągnące.

Podawać z owocami i według smaku z odrobiną kwaśnej śmietany.

podziel się:

Pozostałe wiadomości