Janek Paszkowski- Tagliatelle z serem ricotta, szynką parmeńską , czarnymi oliwkami, pieczoną dynią i parmezanem

Janek Paszkowski- Tagliatelle z serem ricotta, szynką parmeńską , czarnymi oliwkami, pieczoną dynią i parmezanem
Janek Paszkowski- Tagliatelle z serem ricotta, szynką parmeńską , czarnymi oliwkami, pieczoną dynią i parmezanem

Jan Paszkowski- Tagliatelle z serem ricotta, szynką parmeńską , czarnymi oliwkami, pieczoną dynią i parmezanem

SKŁADNIKI na 2 porcje:

180 g tagliatelle 125 g ricotty garść startego parmezanu 5 plastrów szynki parmeńskiej 8 czarnych oliwek 1 mała cebula 100 g dyni 2 łyżki oliwy extra vergine sól pieprz 50 g parmezanu, kilka liści bazylii (opcjonalnie)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Lekko tylko szklimy i po chwili dodajemy pokrojoną w paski szynkę parmeńską. Wszystko chwilę podsmażamy, aż szynka będzie złota i chrupiąca, a cały jej smak przeniknie do cebuli. Dodajemy przekrojone na pół oliwki.

Dynię kroimy w dość grubą kostkę, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy pod grill do nagrzanego na 200 stopni piekarnika na ok 10-15 minut lub do czasu, aż dynia skarmelizuje się i ładnie zarumieni (uwaga tylko, żeby sie nie przypaliła! Bo mi sie to udało ;-) - najlepiej jest kontrolować ją i zamieszać w połowie pieczenia). Makaron gotujemy al'dente według instrukcji na opakowaniu. Po odcedzeniu zostawiamy trochę wody na dnie garnka. Przekładamy makaron na patelnię z szynką i całość delikatnie, ale szybko mieszamy. Dodajemy garść startego parmezanu. Mieszamy i dolewamy odrobinę wody z gotowania tagliatelle, tak, aby całość uzyskała kremową konsystencję. Dodajemy pokruszoną ricottę i rozprowadzamy po całości. Wszystko przekładamy na talerz i z wierzchu posypujemy słodką, pieczoną dynią. Na całość można jeszcze zetrzeć odrobinę parmezanu oraz posypać danie posiekaną bazylią.

Serwujemy póki ciepłe i - choć moje danie nie należało do udanych - to naprawdę gorąco polecam ten przepis! :-)

SMACZNEGO!

podziel się:

Pozostałe wiadomości