Janek Paszkowski Ostrygi z sosem octowym z imbirem, szalotką, chili, kolendrą, granatem i cytryną

Janek Paszkowski  Ostrygi z sosem octowym z imbirem, szalotką, chili, kolendrą, granatem i cytryną
Janek Paszkowski Ostrygi z sosem octowym z imbirem, szalotką, chili, kolendrą, granatem i cytryną

Janek Paszkowski Ostrygi z sosem octowym z imbirem, szalotką, chili, kolendrą, granatem i cytryną

SKŁADNIKI na 2 porcje:

6 świeżych ostryg 6 łyżek octu winnego mały kawałek imbiru ½ szalotki ok. 1/2 papryczki chili 3 gałązki świeżej kolendry ½ owocu granatu ½ cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ostrygi ostrożnie otworzyć i ułożyć na lodzie. Do miseczki wlać ocet, dodać starty na drobnej tarce lub bardzo drobno posiekany imbir, bardzo drobno posiekane: chili, szalotkę oraz kolendrę. Wymieszać i spróbować. Sos powinien mieć świeży, kwaskowo-pikantny smak. Ewentualnie doprawić odrobiną soku z cytryny. Następnie nabrać po łyżce sosu i ostrożnie polać nim otwartą ostrygę. Do każdej wsypać po kilka pestek granatu, które swoją słodyczą i chrupkością genialnie połączą się ze słonym i morskim smakiem ostryg. Posypać szczyptą startej skórki z cytryny.

Podawać z kieliszkiem dobrego, schłodzonego szampana!

podziel się:

Pozostałe wiadomości