Janek Paszkowski Hamburger z polędwicy wołowej z foie gras, serem, sałatą i piklami
SKŁADNIKI:
300g polędwicy wołowej 80 g foie Gras 2 małe czerwone cebule 1/2 szklanki letniej wody sól, pieprz 1 ogórek konserwowy 1 plasterek sera cheddar bułka do hamburgerów 1 duża łyżka ketchupu 1 duża łyżka majonezu kilka kropli sosu worcestershire 2-3 krople tabasco 1 łyżka oleju świeże warzywa i pikle (według uznania)
SPOSÓB PRZYGOTOWAIA:
Mięso mielimy z foie gras i jedną czerwoną cebulą. Dodajemy letnią wodę, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wyklepujemy, aby wszystkie smaki i aromaty dobrze sie połączyły. Formujemy hamburgery o grubości ok. 2cm i odstawiamy do lodówki na ok. 30min.
Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski. Dodajemy ketchup i majonez w proporcji 1:1, sos woostershire, sól, pieprz i tabasco. Mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju. Uformowane hamburgery wyjmujemy z lodówki i kładziemy na patelnię. Smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, a na ostatnią minutę przed końcem smażenia kładziemy na mięsie plasterek sera i czekamy, aż się roztopi. Bułkę przecinamy i lekko podgrzewamy. Układamy na niej liść sałaty, mięso, polewamy sosem i dekorujemy ulubionymi świeżymi warzywami/piklami... I gotowe!
SMACZNEGO!