Janek Paszkowski - Grillowany labraks z sałatką z kuskus, cukinii, papryki, pomidorów, oliwek, orzeszków piniowych, z sosem ziołowo – czosnkowym
SKŁADNIKI na 2 porcje:
2 filety z labraksa ze skórą ½ opakowania kaszy kus kus 1 cukinia 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 5 żółtych pomidorów koktajlowych 5 czerwonych pomidorów koktajlowych Kilka czarnych oliwek 1 szalotka garść uprażonych na suchej patelni orzeszków piniowych sok i skórka z ½ cytryny sól, pieprz posiekana natka pietruszki 4 łyżki oliwy extra vergineSos: świeże zioła (szałwia, bazylia, mięta, estragon, tymianek) 1 łyżka musztardy 3 obrane ząbki czosnku sok z ok. ½ cytryny Sól Pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filet ponacinać lekko po stronie skory, oprószyć lekko solą i pieprzem.
Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu i dodać do niego pokrojone w dosyć drobną kostkę warzywa oraz pokrojone w ćwiartki czarne oliwki. Doprawić do smaku 2 łyżkami oliwy extra vergine, skórką z cytryny, sokiem, solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Orzeszki wsypać do sałatki. Wymieszać i doprawić ewentualnie do smaku.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią rybę skóra do dołu. Smażyć około 3-4 minut. Po tym czasie obrócić i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Kontrolować czas smażenia. Ryba nie może być przesmażona.
W blenderze zmiksować wszystkie świeże zioła, czosnek, musztardę, sól, pieprz i sok z cytryny. Całość powinna być pięknie zieloną, gęstą ziołową pastą.
Prezentacja:
Na talerz wyłożyć sałatkę, na wierzchu ułożyć filet z labraksa. Podawać z sosem. Dekorować świeżymi ziołami.