Jan Paszkowski - Kalmary na smażonym ryżu jaśminowym, z cukinią i kukurydzą

Jan Paszkowski - Kalmary na smażonym ryżu jaśminowym, z cukinią i kukurydzą
Jan Paszkowski - Kalmary na smażonym ryżu jaśminowym, z cukinią i kukurydzą

Jan Paszkowski - Kalmary na smażonym ryżu jaśminowym, z cukinią i kukurydzą

SKŁADNIKI: 2 kalmary oczyszczone 2 czerwone papryczki chilli Ryż jaśminowy 1 łyżeczka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki octu ryżowego 1/2 łyżeczki cukru brązowego Imbir świeży (ok. 2 cm) 1/2 łyżeczki imbiru sproszkowanego pęczek kolendry 4 małe cukinie 6 mini kukurydz spora garść groszku cukrowego Olej arachidowy Kalmary oczyścić i pozbawić skóry. Ponacinać w kratkę po wewnętrznej stronie, przełożyć do miseczki i zalać mieszanką sosu sojowego, sosu rybnego, octu, sproszkowanego imbiru i cukru. Odstawić na chwilę, aby smaki i aromaty się połączyły. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu- najlepiej jednak aby był lekko al'dente, ponieważ będziemy go jeszcze smażyć.

W głębokim woku rozgrzać olej, wrzucić drobno posiekany imbir oraz papryczkę chilli i chwilę smażyć, ciągle mieszając. Następnie wrzucić pokrojone warzywa (nie przestając mieszać), wlać sos sojowy oraz sos rybny i smażyć jeszcze przez chwilę, ale niezbyt długo, ponieważ warzywa mają być chrupiące i kolorowe. Spróbować i doprawić według smaku dodatkową ilością sosu sojowego i rybnego, jeżeli będzie taka potrzeba. Następnie wsypać do woka ugotowany ryż i wymieszać wszystko. Smażyć jeszcze przez ok 3 minuty, aż smaki się połączą, a ryż stanie się lekko przysmażony. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem oraz dodać posiekaną kolendrę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i wrzucić na nią kalmary. Smażyć przez 2 minuty i zdjąć z ognia. Ryż wyłożyć na talerz, na wierzchu ułożyć usmażone kalmary, a całość posypać posiekanymi listkami kolendry oraz odrobiną papryczki chilli. SMACZNEGO! :)

podziel się:

Pozostałe wiadomości