Jan Paszkowski – Duszone udko z królika z kładzionymi kluseczkami szałwiowymi i surówką z buraków

Jan Paszkowski – Duszone udko z królika z kładzionymi kluseczkami szałwiowymi i surówką z buraków
Jan Paszkowski – Duszone udko z królika z kładzionymi kluseczkami szałwiowymi i surówką z buraków

Jan Paszkowski – Duszone udko z królika z kładzionymi kluseczkami szałwiowymi i surówką z buraków

SKŁADNIKI:

Udko z królika

1,5 kieliszka białego wina

2 białe cebula

4 ząbki czosnku

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

3 ziarna ziela angielskiego

kilka liści szałwi

mała gałązka rozmarynu

opakowanie śmietany 30%

3 spore prawdziwki

szczypta tymianku suszonego

Skórka otarta z cytryny

masło

1 szklanka mąki

Woda

1 Jajko

2 buraki

Ocet balsamiczny

cukier

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Królika oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na gorącej oliwie. Kiedy będzie pięknie rumiany, przełożyć go do garnka. Na patelnię, tę samą, na której wcześniej był podsmażany królik, dodać odrobinę masła i pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić i wlać kieliszek białego wina. Wymieszać, zeskrobując z dna patelni wszystkie smaki z mięsa królika i całość wlać do garnka z udkiem. Wrzucić gałązkę rozmarynu, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie. Przykryć i wstawić na mały ogień.

Mięso dusić przez 45/50minut . W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem oraz dolać wodę.

Ze szklanki mąki, wody, jajka, soli, posiekanej szałwii oraz skórki z cytryny przygotować ciasto na kluski łyżką kładzione. Powinno mieć konsystencje bardzo gęstej śmietany. Z tak powstałej masy, łyżką wybierać kluseczki i wkładać do gotującej się, osolonej wody. Gotować do czasu, aż kluseczki wypłyną na wierzch.

W tym czasie na patelni roztopić łyżkę masła oraz oliwę z oliwek. Wrzucić posiekaną, w drobną kostkę, cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku. Zeszklić i po chwili dodać pokrojone borowiki. Dodać szczyptę suszonego tymianku i podsmażać przez 2 minuty często mieszając. Dolać ½ kieliszka białego wina i odparować. Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę. Sos redukować, aż stanie się gęsty i w ostatniej chwili na patelnię dorzucić ugotowane kluseczki. Wszystko wymieszać.

Wyłożyć na talerz, a na wierzchu ułożyć uduszone królicze udko.

Buraki pokroić na grubą kostkę, skropić sosem zrobionym z octu balsamicznego, oliwy z oliwek, soli i odrobiny cukru. Wszystko wyłożyć do salaterki.

SMACZNEGO!

podziel się:

Pozostałe wiadomości