Jan Paszkowski – Duszone udko z królika z kładzionymi kluseczkami szałwiowymi i surówką z buraków
SKŁADNIKI:
Udko z królika
1,5 kieliszka białego wina
2 białe cebula
4 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
3 ziarna ziela angielskiego
kilka liści szałwi
mała gałązka rozmarynu
opakowanie śmietany 30%
3 spore prawdziwki
szczypta tymianku suszonego
Skórka otarta z cytryny
masło
1 szklanka mąki
Woda
1 Jajko
2 buraki
Ocet balsamiczny
cukier
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Królika oprószyć solą oraz pieprzem i obsmażyć na gorącej oliwie. Kiedy będzie pięknie rumiany, przełożyć go do garnka. Na patelnię, tę samą, na której wcześniej był podsmażany królik, dodać odrobinę masła i pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić i wlać kieliszek białego wina. Wymieszać, zeskrobując z dna patelni wszystkie smaki z mięsa królika i całość wlać do garnka z udkiem. Wrzucić gałązkę rozmarynu, posiekane 2 ząbki czosnku i ziele angielskie. Przykryć i wstawić na mały ogień.
Mięso dusić przez 45/50minut . W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem oraz dolać wodę.
Ze szklanki mąki, wody, jajka, soli, posiekanej szałwii oraz skórki z cytryny przygotować ciasto na kluski łyżką kładzione. Powinno mieć konsystencje bardzo gęstej śmietany. Z tak powstałej masy, łyżką wybierać kluseczki i wkładać do gotującej się, osolonej wody. Gotować do czasu, aż kluseczki wypłyną na wierzch.
W tym czasie na patelni roztopić łyżkę masła oraz oliwę z oliwek. Wrzucić posiekaną, w drobną kostkę, cebulę i posiekane 2 ząbki czosnku. Zeszklić i po chwili dodać pokrojone borowiki. Dodać szczyptę suszonego tymianku i podsmażać przez 2 minuty często mieszając. Dolać ½ kieliszka białego wina i odparować. Doprawić solą i pieprzem. Wlać śmietankę. Sos redukować, aż stanie się gęsty i w ostatniej chwili na patelnię dorzucić ugotowane kluseczki. Wszystko wymieszać.
Wyłożyć na talerz, a na wierzchu ułożyć uduszone królicze udko.
Buraki pokroić na grubą kostkę, skropić sosem zrobionym z octu balsamicznego, oliwy z oliwek, soli i odrobiny cukru. Wszystko wyłożyć do salaterki.
SMACZNEGO!