Eklery z kremem czekoladowym
Ciasto
Składniki:250 ml wody 250 ml mleka 3,2% 250 g masła szczypta soli 275 g mąki pszennej 7 jajek
Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 190°C. W rondlu zagotowujemy wodę, mleko, masło i dodajemy szczyptę soli. Szybko wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Podgrzewamy przez minutę, ciągle mieszając, aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia. Przekładamy masę do miski i dokładnie studzimy. Dodajemy po jednym jajku, bardzo dokładnie miksując po dodaniu każdego. Mieszamy, aż masa stanie się gładka. Wkładamy ciasto do rękawa i wyciskamy podłużne ciastka, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu wyjmujemy eklery z piekarnika, lekko studzimy i przy pomocy noża do chleba przekrawamy eklery wzdłuż na pół.
Krem czekoladowySkładniki: 250 g mascarpone 250 ml śmietanki 36% 2 żółtka 100 g czekolady 1 łyżka masła 3 łyżki cukru pudru
Przygotowanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy łyżkę masła. Wystudzona czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy ze sobą obydwie powstałe masy.
Glazura:
Składniki: 5 łyżek wody 3-4 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki kakao 1 listek żelatyny
Przygotowanie: Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. 5-6 łyżek wody wlewamy do garnka, zasypujemy cukrem pudrem i kakao, podgrzewamy, mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Zdejmujemy z ognia i dodajemy namoczoną i odciśniętą żelatynę. Całość dokładnie mieszamy.
Prezentacja: Eklery nadziewamy kremem i polewamy glazurą.