Jajko z salsą meksykańską na pieczarce.
składniki:
1 Jajko (najlepiej 0 lub1 )
Masło
Pieczarka leśna
1 pomidor
Szalotka
Papryka kolorowa
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Sok z cytryny
Łyżka octu
Pieczarkę pozbawiamy nóżki. Szczyt kapelusza delikatnie ścinamy, żeby móc potem stabilnie położyć ją na talerzu. Solimy, pieprzymy i przesmażamy na maśle z odrobiną oliwy.
Salsa:
Pomidora parzymy, zdejmujemy skórkę, wycinamy gniazda nasienne i siekamy w drobną kostkę.
Paprykę, szalotkę siekamy równie drobno i wraz z pomidorem wrzucamy do miseczki. Dodajemy odrobinę soku z cytryny, oliwy z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy.
Do wody, w której parzyliśmy pomidora- dodajemy sól i ocet- doprowadzamy ją do wrzenia. Jajko wbijamy delikatnie do szklanki- uważamy, żeby żółtko się nie rozlało!
W gotującej się wodzie robimy łyżką „wir” i w jego środek delikatnie wlewamy jajko ze szklanki. Gotujemy 1-2 minuty.
Przesmażoną pieczarkę kładziemy na środek talerza obciętym kapeluszem do dołu. Do pieczarkowej łódeczki dodajemy odsączoną z wody salsę. Łyżką cedzakową wyciągamy z wody jajko i wykładamy je na salsę. Całość przyozdabiamy gałązką bazylii.
Talerz wokół pieczarki dekorujemy salsą i delikatnie skrapiamy wszystko oliwą z oliwek.