Jajko z salsą meksykańską na pieczarce

Jajko z salsą meksykańską na pieczarce
Jajko z salsą meksykańską na pieczarce
Przepis Michała Kwaśnika

Jajko z salsą meksykańską na pieczarce.

składniki:

1 Jajko (najlepiej 0 lub1 )

Masło

Pieczarka leśna

1 pomidor

Szalotka

Papryka kolorowa

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

Sok z cytryny

Łyżka octu

Pieczarkę pozbawiamy nóżki. Szczyt kapelusza delikatnie ścinamy, żeby móc potem stabilnie położyć ją na talerzu. Solimy, pieprzymy i przesmażamy na maśle z odrobiną oliwy.

Salsa:

Pomidora parzymy, zdejmujemy skórkę, wycinamy gniazda nasienne i siekamy w drobną kostkę.

Paprykę, szalotkę siekamy równie drobno i wraz z pomidorem wrzucamy do miseczki. Dodajemy odrobinę soku z cytryny, oliwy z oliwek, sól i pieprz. Mieszamy i odstawiamy.

Do wody, w której parzyliśmy pomidora- dodajemy sól i ocet- doprowadzamy ją do wrzenia. Jajko wbijamy delikatnie do szklanki- uważamy, żeby żółtko się nie rozlało!

W gotującej się wodzie robimy łyżką „wir” i w jego środek delikatnie wlewamy jajko ze szklanki. Gotujemy 1-2 minuty.

Przesmażoną pieczarkę kładziemy na środek talerza obciętym kapeluszem do dołu. Do pieczarkowej łódeczki dodajemy odsączoną z wody salsę. Łyżką cedzakową wyciągamy z wody jajko i wykładamy je na salsę. Całość przyozdabiamy gałązką bazylii.

Talerz wokół pieczarki dekorujemy salsą i delikatnie skrapiamy wszystko oliwą z oliwek.

podziel się:

Pozostałe wiadomości