Jajko w koszulce podane na kurkach z główkami szparagów i płatkami cukinii z ziołami
Jajko w koszulce podane na kurkach z główkami szparagów i płatkami cukinii z ziołami
Składniki:
1 jajko
Kurki (spora garść)
kilka szparagów
1 cukinia baby
garść pomidorków koktajlowych
Świeże zioła: tymianek, pietruszka, koperek
Chili- odrobina
Ząbek czosnku
Ocet
Sól
Oliwa z oliwek
Kostki lodu
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią rozgnieciony ząbek czosnku, oczyszczone kurki, drobno posiekane pomidorki, odrobinę chili i zioła. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy. Na koniec dodajemy główki szparagów i pokrojoną w płatki cukinię baby.
Całość podsmażamy kilka minut.
Do garnka wlewamy 1,5 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy do niej 3 łyżki soli, 3 łyżki octu, mieszamy i zmniejszamy temperaturę do 90°C. Jajko wbijamy do filiżanki uważając, żeby żółtko się nie rozlało. Trzepaczką robimy w wodzie wir i w sam jego środek delikatnie wlewamy jajko. Gotujemy ok. 2 minuty. Następnie łyżką cedzakową wyciągamy jajko i wkładamy je do wody z lodem. W ten sposób nie dopuścimy do stwardnienia żółtka.
Wyjmujemy warzywa z patelni i układamy je na talerzu. Kładziemy na nie jajko.
Źródło: TVN