Jajko w koszulce podane na kurkach z główkami szparagów i płatkami cukinii z ziołami

Jajko w koszulce podane na kurkach z główkami szparagów i płatkami cukinii z ziołami
Jajko w koszulce podane na kurkach z główkami szparagów i płatkami cukinii z ziołami
Przepis Basi Ritz

Jajko w koszulce podane na kurkach z główkami szparagów i płatkami cukinii z ziołami

Jajko w koszulce podane na kurkach z główkami szparagów i płatkami cukinii z ziołami

Składniki:

1 jajko

Kurki (spora garść)

kilka szparagów

1 cukinia baby

garść pomidorków koktajlowych

Świeże zioła: tymianek, pietruszka, koperek

Chili- odrobina

Ząbek czosnku

Ocet

Sól

Oliwa z oliwek

Kostki lodu

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią rozgnieciony ząbek czosnku, oczyszczone kurki, drobno posiekane pomidorki, odrobinę chili i zioła. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy. Na koniec dodajemy główki szparagów i pokrojoną w płatki cukinię baby.

Całość podsmażamy kilka minut.

Do garnka wlewamy 1,5 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy do niej 3 łyżki soli, 3 łyżki octu, mieszamy i zmniejszamy temperaturę do 90°C. Jajko wbijamy do filiżanki uważając, żeby żółtko się nie rozlało. Trzepaczką robimy w wodzie wir i w sam jego środek delikatnie wlewamy jajko. Gotujemy ok. 2 minuty. Następnie łyżką cedzakową wyciągamy jajko i wkładamy je do wody z lodem. W ten sposób nie dopuścimy do stwardnienia żółtka.

Wyjmujemy warzywa z patelni i układamy je na talerzu. Kładziemy na nie jajko.

Źródło: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości