Jajko w koszulce na szparagach
1 jajko
6 mniejszych szparagów
Ocet winny
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek
Ząbek czosnku
Do miseczki wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz. Szparagi myjemy, obieramy i wrzucamy do miseczki z oliwą. Macerujemy.
Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy na niej szparagi, grillujemy do zarumienienia. Zdejmujemy, wykładamy na talerz tak, żeby powstała z nich kratka.
Przygotowujemy jajko w koszulce: do wody dolewamy 2 łyżki octu winnego, doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień tak, by na powierzchni wody pojawiały się tylko niewielkie pęcherzyki.
Łyżką robimy w wodzie wir i tuż nad jej powierzchnią w sam środek wiru wbijamy delikatnie jajko. Gotujemy 2,5 minuty. Wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i układamy je na kratce ze szparagów. Posypujemy kilkoma ziarnami soli morskiej i świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.
Źródło: TVN