Jajko w koszulce na szparagach

Jajko w koszulce na szparagach
Jajko w koszulce na szparagach
Przepis Błażeja Koperskiego

Jajko w koszulce na szparagach

1 jajko

6 mniejszych szparagów

Ocet winny

Sól, pieprz

Oliwa z oliwek

Ząbek czosnku

Do miseczki wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz. Szparagi myjemy, obieramy i wrzucamy do miseczki z oliwą. Macerujemy.

Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy na niej szparagi, grillujemy do zarumienienia. Zdejmujemy, wykładamy na talerz tak, żeby powstała z nich kratka.

Przygotowujemy jajko w koszulce: do wody dolewamy 2 łyżki octu winnego, doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień tak, by na powierzchni wody pojawiały się tylko niewielkie pęcherzyki.

Łyżką robimy w wodzie wir i tuż nad jej powierzchnią w sam środek wiru wbijamy delikatnie jajko. Gotujemy 2,5 minuty. Wyjmujemy jajko łyżką cedzakową i układamy je na kratce ze szparagów. Posypujemy kilkoma ziarnami soli morskiej i świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.

Źródło: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości