Jajko sadzone na aromatycznej pierzynce
1 jajko
Cukinia
Świeże zioła (tymianek, bazylia, wg. uznania)
Sól i pieprz do smaku
Oliwa z oliwek
Ocet balsamiczny
Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy delikatnie tak, aby lekko się spieniło (nie na sztywną pianę). Doprawiamy świeżymi ziołami, solą i pieprzem. Wylewamy białko na gorącą patelnię z odrobiną oliwy. Czekamy, aż się zarumieni. Na zarumienione białko układamy żółtko i przykrywamy pokrywką tak, żeby żółtko się zagrzało, ale nie ścięło. Solimy żółtko.
Podajemy z Carpaccio z cukinii.
Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki. Możemy też dodać inne sezonowe warzywa. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
podziel się: