Jajko sadzone na aromatycznej pierzynce

Jajko sadzone na aromatycznej pierzynce
Jajko sadzone na aromatycznej pierzynce
Przepis Agnieszki Sulikowskiej-Radi

Jajko sadzone na aromatycznej pierzynce

1 jajko

Cukinia

Świeże zioła (tymianek, bazylia, wg. uznania)

Sól i pieprz do smaku

Oliwa z oliwek

Ocet balsamiczny

Oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy delikatnie tak, aby lekko się spieniło (nie na sztywną pianę). Doprawiamy świeżymi ziołami, solą i pieprzem. Wylewamy białko na gorącą patelnię z odrobiną oliwy. Czekamy, aż się zarumieni. Na zarumienione białko układamy żółtko i przykrywamy pokrywką tak, żeby żółtko się zagrzało, ale nie ścięło. Solimy żółtko.

Podajemy z Carpaccio z cukinii.

Cukinię kroimy na bardzo cienkie plasterki. Możemy też dodać inne sezonowe warzywa. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, oliwą z oliwek i octem balsamicznym.

podziel się:

Pozostałe wiadomości