Jajko na miękko z dwiema salsami i ekspresowym chlebkiem z patelni

Jajko na miękko z dwiema salsami i ekspresowym chlebkiem z patelni
Jajko na miękko z dwiema salsami i ekspresowym chlebkiem z patelni
Przepis Janka Paszkowskiego

Jajko na miękko z dwiema salsami i ekspresowym chlebkiem z patelni

1 jajko

10 czarnych oliwek

5 suszonych pomidorów

2 łyżeczki kaparów

1 ząbek czosnku

1 malutka cukinia "baby"

¼ żółtej, zielonej i czerwonej papryki

1 szalotka

Natka pietruszki

Sok i skórka z 1 cytryny

Oliwa z oliwek

3 łyżki octu balsamicznego

Mąka

Letnia woda

Odrobina startego żółtego sera o wyraźnym smaku (np. cheddar)

Sól i Pieprz

Oliwki oraz suszone pomidory pokroić drobno i przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty czosnek, kapary, ocet balsamiczny, sól i pieprz oraz oliwę z oliwek. Wymieszać i doprawić do smaku. Pierwsza salsa gotowa!

Cukinię, paprykę oraz szalotkę drobno pokroić. Dodać sok oraz skórkę z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, oliwę oraz sól i pieprz. Wymieszać i spróbować. Odstawić obie salsy na chwile, aby smaki sie połączyły.

Mąkę wymieszać z wodą, solą, odrobiną oliwy oraz serem. Dobrze wyrobić i rozwałkować dość cienko (ok 2mm). Szklanką wyciąć okrągłe placuszki i smażyć je na suchej patelni, ok. 1 min z każdej strony.

Jajko ugotować na miękko. Podawać póki cieple i rozkoszować się połączeniem tych wszystkich smaków! :-)

podziel się:

Pozostałe wiadomości