Jajko na miękko z dwiema salsami i ekspresowym chlebkiem z patelni
1 jajko
10 czarnych oliwek
5 suszonych pomidorów
2 łyżeczki kaparów
1 ząbek czosnku
1 malutka cukinia "baby"
¼ żółtej, zielonej i czerwonej papryki
1 szalotka
Natka pietruszki
Sok i skórka z 1 cytryny
Oliwa z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego
Mąka
Letnia woda
Odrobina startego żółtego sera o wyraźnym smaku (np. cheddar)
Sól i Pieprz
Oliwki oraz suszone pomidory pokroić drobno i przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty czosnek, kapary, ocet balsamiczny, sól i pieprz oraz oliwę z oliwek. Wymieszać i doprawić do smaku. Pierwsza salsa gotowa!
Cukinię, paprykę oraz szalotkę drobno pokroić. Dodać sok oraz skórkę z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, oliwę oraz sól i pieprz. Wymieszać i spróbować. Odstawić obie salsy na chwile, aby smaki sie połączyły.
Mąkę wymieszać z wodą, solą, odrobiną oliwy oraz serem. Dobrze wyrobić i rozwałkować dość cienko (ok 2mm). Szklanką wyciąć okrągłe placuszki i smażyć je na suchej patelni, ok. 1 min z każdej strony.
Jajko ugotować na miękko. Podawać póki cieple i rozkoszować się połączeniem tych wszystkich smaków! :-)