Jagoda Misztal Owocowa sałatka z homarem

Jagoda Misztal_JWA5023.jpg
Jagoda Misztal_JWA5023.jpg

Składniki:

1 homar 2 langustynki 2 kraby zielone 100 g masła 2 szalotki 1 pomarańcza 2 morele ½ mango 100 ml wytrawnego białego wina rozmaryn 2 główki sałaty rzymskiej baby kilka gałązek świeżej melisy śmietana 18% kilka młodych ziemniaków sól, pieprz

Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy al dente. Mango blendujemy z melisą i łyżką śmietany, doprawiamy solą i pieprzem wykładamy na spód talerza. Na mus z mango wykładamy sałatę rzymską. Na maśle podsmażamy szalotkę, dorzucamy skorupiaki, skrapiamy sokiem z pomarańczy i po chwili dusimy w winie, redukujemy i przecieramy przez sito, dodajemy łyżeczkę bardzo zimnego masła, aby zagęścić sos. Filetujemy pomarańczę, a morelę kroimy na cząstki. Podduszamy na maśle, wlewamy wino i doprawiamy rozmarynem. Ugotowane ziemniaki podsmażamy na maśle z rozmarynem. Homara wkładamy do zamrażalnika na 10 min, następnie wrzucamy do wrzątku i gotujemy 7 min, następnie wrzucamy do zimnej wody z lodem. Rozłupujemy pancerz i wyciągamy w całości kawałki odwłoka i szczypiec. Skrapiamy homara sosem z pomarańczy i moreli, wykładamy na sałatkę, obok wykładamy ziemniaczki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości