Składniki:
pęczek rukoli marchewki baby 150 ml wina pomarańcze szparagi baby groszek cukrowy oliwa, ocet balsamiczny tymianek, papryka słodka boczek polędwiczka wieprzowa sól, pieprz, cukier świeża szałwia śmietana 18%, masłoPrzygotowanie:
Polędwiczkę nafaszerować parmezanem, natrzeć tymiankiem i szałwią, przesmażyć na patelni. Zawinąć w boczek i piec około 15-20 minut w 180 stopniach z funkcją grilla. Sałatkę z rukoli, połączyć z filetowaną pomarańczą, karmelizowanymi szparagi i fasolką. Na patelni po karmelizowaniu warzyw wlać wytopiony sok z polędwiczki (po pieczeniu) wlać sok z pomarańczy, dodać masło, sól pieprz oraz kilka kropel octu winnego, zaciągnąć śmietaną 18%. Wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i pomarańczy, sosem balsamico, octem winnym i szałwią, poczekać aż smaki przejdą.
Marchewki pokroić w kostkę i przesmażyć z szałwią, masłem, podlewać czerwonym winem, zmiksować na puree, przetrzeć przez sito, zagęścić masłem, doprawić tymiankiem i skórką z pomarańczy.
Wyłożyć wszystko na talerz, sałatkę polać winegretem na bazie balsamico a mięso i pure polać sosem pomarańczowym.
Jajka po benedyktyńsku
Grażyna Kuroń
Sos holenderski: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wina białego 2 żółtka 60 ml masła klarowanego ciepłego Żółtko ubić na kogel mogel, po minucie dodać z sok z cytryny i winą, ubijać na puszystą masę, następnie powoli dodawać masło klarowane cały czas mieszając. Na koniec doprawić cukrem, solą pieprzem czarnym. Jajko wrzucić na wir wody z dużą ilością octu winnego, białko formować w kulkę, gotować ok.3 min do ścięcia białek. Boczek przesmażyć na patelni grillowej, obok położyć kromkę chleba tostowego posmarowanego masłem. Tost wyłożyć na talerz, położyć szynkę oraz jajko. Polać sosem holenderskim.