Jagoda Misztal i Grażyna Kuroń:Zawijana polędwiczka z puree marchewkowym i sałatką

Grazyna +Jagoda _JW_8653.jpg
Grazyna +Jagoda _JW_8653.jpg

Składniki:

pęczek rukoli marchewki baby 150 ml wina pomarańcze szparagi baby groszek cukrowy oliwa, ocet balsamiczny tymianek, papryka słodka boczek polędwiczka wieprzowa sól, pieprz, cukier świeża szałwia śmietana 18%, masłoPrzygotowanie:

Polędwiczkę nafaszerować parmezanem, natrzeć tymiankiem i szałwią, przesmażyć na patelni. Zawinąć w boczek i piec około 15-20 minut w 180 stopniach z funkcją grilla. Sałatkę z rukoli, połączyć z filetowaną pomarańczą, karmelizowanymi szparagi i fasolką. Na patelni po karmelizowaniu warzyw wlać wytopiony sok z polędwiczki (po pieczeniu) wlać sok z pomarańczy, dodać masło, sól pieprz oraz kilka kropel octu winnego, zaciągnąć śmietaną 18%. Wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i pomarańczy, sosem balsamico, octem winnym i szałwią, poczekać aż smaki przejdą.

Marchewki pokroić w kostkę i przesmażyć z szałwią, masłem, podlewać czerwonym winem, zmiksować na puree, przetrzeć przez sito, zagęścić masłem, doprawić tymiankiem i skórką z pomarańczy.

Wyłożyć wszystko na talerz, sałatkę polać winegretem na bazie balsamico a mięso i pure polać sosem pomarańczowym.

Jajka po benedyktyńsku

Grażyna Kuroń

Sos holenderski: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki wina białego 2 żółtka 60 ml masła klarowanego ciepłego Żółtko ubić na kogel mogel, po minucie dodać z sok z cytryny i winą, ubijać na puszystą masę, następnie powoli dodawać masło klarowane cały czas mieszając. Na koniec doprawić cukrem, solą pieprzem czarnym. Jajko wrzucić na wir wody z dużą ilością octu winnego, białko formować w kulkę, gotować ok.3 min do ścięcia białek. Boczek przesmażyć na patelni grillowej, obok położyć kromkę chleba tostowego posmarowanego masłem. Tost wyłożyć na talerz, położyć szynkę oraz jajko. Polać sosem holenderskim.

podziel się:

Pozostałe wiadomości