Polędwiczka wieprzowa obłożona flambirowaną cukinią i boczkiem wędzonym
Składniki: 1 cukinia baby 3-cm kawałek polędwicy oczyszczonej z błon 1 plaster boczku wędzonego 3 pomidorki koktajlowe śliwowica 40% do flambirowania sól świeżo mielony czarny pieprz olej/oliwa do smażenia 1 gałązka świeżego oreganoPrzygotowanie:
Polędwiczkę zamarynować w soli i świeżo mielonym pieprzu. Cukinię pociąć na plasterki i flambirować w śliwowicy. Obłożyć polędwiczkę cukinią i boczkiem, przewiązać sznurkiem i smażyć na dużym ogniu, aż zarumienią się boki bez boczku, przełożyć wraz z pomidorkami do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5 min. Wyjąć polędwiczkę, zdjąć sznurek i przekroić w osi poziomej. Pomidorki pozbawić skórki, rozgnieść widelcem, dodać śliwowicę i podpalić. Doprawić świeżym oregano, wyłożyć na talerz i wyłożyć na sos przekrojone polędwiczki.
Stek z antrykotu z groszkiem cukrowym
Składniki: 1 stek wołowy sól, pieprz oliwa z oliwek 1 łyżeczka masła whisky do flambirowania ½ szklanki rozmrożonego groszku zielonego 2 łyżki śmietany 30%Przygotowanie: Stek lekko rozbić ostrzem noża, doprawić solą i pieprzem, posmarować oliwą z każdej strony. Na rozgrzaną patelnię wrzucić steka, smażyć, po 4 min przewrócić na drugą stronę i położyć na wierzchu masło. Po 1 minucie wlać whisky i flambirować do wypalenia alkoholu. Steka zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tą samą patelnię wsypać groszek, podsmażyć i wlać 2 łyżki śmietany 30%, poczekać aż odparuje, przyprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Na talerzu wyłożyć steka, obok ułożyć groszek i posmarować steka sosem ze śmietany, posypać świeżo mielonym pieprzem.
Krewetki flambirowane ze szparagami zielonymi baby
Składniki: krewetki BT 16/20 w pancerzu sól, pieprz kolorowy 1 łyżka masła 1 pęczek szparagów baby koniak do flambirowania 1 gałązka świeżego oreganoPrzygotowanie: Krewetki oczyścić, posolić i posypać świeżo zmiażdżonym kolorowym pieprzem. Na patelni na maśle podsmażyć szparagi, następnie wrzucić krewetki i flambirować w koniaku, po zgaszeniu ognia wrzucić świeże oregano. Wyłożyć wszystko na talerz.
Jabłka w cieście z flambirowaną w calvadosie
Sporządzić ciasto z 4 łyżek mąki, 1 jajka, ¾ opakowania cukru waniliowego i mleka do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jabłko obrać ze skórki, wyciąć gniazdo nasienne, obtoczyć w cieście i smażyć na złoty kolor z każdej strony. Śliwki (3 szt.) pokroić drobno i wrzucić na patelnię z ½ łyżeczki masła, a po lekkim podsmażeniu wlać calvados i podpalić. Zdjąć na talerz jabłko w cieście i wyłożyć na wierzch śliwki.
Crêpes Suzette
Ciasto, które pozostało nam z przepisu na jabłka w cieście rozcieńczyć mlekiem lub wodą do konsystencji lejącej i usmażyć na maśle naleśnika. Na drugiej patelni skarmelizować w cukrze wyfiletowane cząstki pomarańczy, a pod koniec wlać rum, podpalić i odparować. Na usmażony naleśnik wyłożyć pomarańcze, na patelnię wysypać cukier, a gdy zacznie robić się karmel wycisnąć sok z pomarańczy i włożyć na patelnię złożony w trójkąt naleśnik. Po odparowaniu soku wlać calvados i podpalić. Podać na talerzu.
Langustynki podane na szparagach baby
Składniki: świeże langustynki w pancerzu sól, pieprz 1 pęczek szparagów baby oliwa z oliwek/masło do smażenia 1 gałązka świeżego oregano rum do flambirowaniaPrzygotowanie: Langustynki obrać z pancerzy i przyprawić mięso solą i pieprzem. Szparagi podsmażyć na maśle, doprawić świeżym oregano, wrzucić lagnustynki, po chwili wlać rum i podpalić, wyłożyć wszystko na talerz.
Krewetka podana z cukinią baby i pomidorkami koktajlowymi
Składniki: krewetka BT 16/20 sól, pieprz sok z limonki pomidorki koktajlowe – kilka sztuk cukinia baby calvados do flambirowania oliwa z oliwekPrzygotowanie: Krewetkę zamarynować w soku z limonki, soli i pieprzu. Na patelnię wrzucić pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki oraz cukinie w drobne paseczki, przesmażyć na oliwie i dodać krewetkę. Wlać calvados i podpalić. Wyłożyć razem na talerz.