Ciasto drożdżowe:
425 g mąki typ 500 250 ml mleka 50 g masła 1 jajko około 40 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru pół łyżeczki soli
Sporządzamy rozczyn: mleko podgrzewamy do temperatury 37 stopni i rozpuszczamy w nim masło. Drożdże ucieramy z 2 łyżeczkami cukru, dodajemy mleko z masłem i zagęszczamy mąką do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. W misce ubijamy jajko z 2 łyżkami cukru, dodajemy rozczyn i zarabiamy ciasto mąką, po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia – aż podwoi swoją objętość. Przykrywamy ściereczką aby ciasto nie wysychało. . Po wyrośnięciu, wyrabiamy jeszcze raz, wałkujemy i nadziewamy dowolnym farszem. Pieczemy przez 15-18 minut w 180 stopniach.
Twaróg pomarańczowy
200 g twarogu 1 żółtko 1 pomarańcza cukier kryształ 50 ml cointreau Twaróg blendujemy z żółtkiem. Na patelni karmelizujemy w cukrze wyfiletowaną pomarańczę, następnie wlewamy cointreau i podpalamy. Kiedy alkohol wyparuje, lekko studzimy i miksujemy z twarogiem. Polewa: przygotowujemy syrop prosty, czyli cukier kryształ z wodą w stosunku 1:1 tak, aby powstało 200 ml syropu. Gotujemy, a pod koniec dodajemy startą skórkę z pomarańczy. Lukier wykładamy na gorące drożdżówki.Truskawki z rabarbarem
5 dużych truskawek 1-2 łodygi rabarbaru cukier kryształ do smaku 1 płaska łyżeczka masła Truskawki kroimy na półplasterki, dodajemy obrany i pokrojony w plasterki rabarbar – w takiej ilości, aby stosunek owoców wynosił 1:1. Posypać cukrem do smaku i przesmażyć na odrobinie masła, krótko, aby owoce nie straciły koloru. Kruszonka: mieszamy ze sobą mąkę pszenną, masło i cukier w stosunku 3:2:1 (150 g mąki, 100 g masła, 50 g cukru) szybko zagniatamy i chłodzimy w zamrażalniku. Konfitura jeżynowo-borówkowa z czekoladą
200 g jeżyn 5 łyżek borówek 50 ml czerwonego wina cukier do smaku 3 g agar agar dodatkowo 3 łyżki borówek 100 g gorzkiej czekolady śmietana 30% Jeżyny i borówki przesmażyć z winem czerwonym i cukrem, przetrzeć przez sito. Dodać 3 g agaru i zagotować. Po zdjęciu z ognia wrzucić 3 łyżki borówek i odstawić do schłodzenia.
Polewa: czekoladę rozpuszczamy na patelni, dodajemy śmietankę 30%, mieszamy i polewamy gotowe drożdżówki.