Izabella Czyszczoń: Bombka czekoladowa

Izabela Czyszczoń Izabela_JW_5103-2.jpg
Izabela Czyszczoń Izabela_JW_5103-2.jpg

Składniki na brownie:

150 g masła, w kawałkach 200 g ciemnej czekolady, w kawałkach 220 g drobnego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3 jajka 75 g mąki(1/2 szklanki) 75 g mąki ze środkiem spulchniającym(1/2 szklanki) lub mąki zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli 100 g białej czekolady, pokrojonej na kawałki 150 g świeżych malin albo innych owoców np. truskawek, wiśni itp. (mogą być mrożone)

Krem angielski:

3 żółtka 1/3 szklanki cukru 1 i 1/4 gorącego mleka 2 łyżeczki esencji waniliowej (ja dodatkowo wyskrobałam jeszcze ziarnka z wanilii) 1 łyżka rumu 1 łyżka miękkiego masła

Dodatkowo:

200g gorzkiej czekolady 1 opak. maślanych herbatników lub biszkoptów Świeże owoce: maliny, borówki amerykańskie, truskawki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.

Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wymieszaj z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodaj roztrzepane jajka oraz mąkę. Na koniec dodaj maliny oraz czekoladę i delikatnie wymieszaj. Wyłóż masę do foremki i piecz przez ok. 35min. Studź w foremce.

W międzyczasie nasmaruj foremkę w kształcie bombki czekoladą i odstaw do lodówki na 15 minut. Powtórz tę czynność dwukrotnie.

Krem: rozmieszaj żółtka w rondlu. Gdy zrobią się gęste i lepkie, stopniowo dodawaj cukier, a potem wlej kroplami gorące mleko, cały czas energicznie mieszając. Postaw na umiarkowanym ogniu i mieszaj drewnianą łyżką, aż sos zgęstnieje na tyle aby pokryć łyżkę – nie powinien się zagotować, bo żółtka się zetną. Zdejmij z ognia i dodaj wanilię oraz rum. Dodaj masło i zamieszaj.

Na talerz wyłóż zblendowane herbatniki, na nich ułóż 1 połówkę kuli, do środka włóż kawałek brownie, przykryj drugą połówką kuli czekoladowej. Udekoruj owocami, a tuż przed podaniem polej gorącym kulę sosem angielskim, który odsłoni zawartość jej wnętrza.

podziel się:

Pozostałe wiadomości