Składniki na kluski śląskie:
1 kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
Sól
Ziemniaki ugotuj do miękkości i przeciśnij przez praskę. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie ugnieć w garnku. Podziel na 4 części, wyjmij jedną cześć ziemniaków i na jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, dodaj całe jajko i szczyptę soli. Wyrób ciasto i uformuj kluski. Ugotuj w osolonym wrzątku, kiedy wypłyną na powierzchnię wody wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej.
Składniki na roladę:
4 plastry schabu
150 g boczku wędzonego
1 duża cebula
ogórek konserwowy
1 papryka czerwona świeża lub konserwowa
musztarda
masło klarowane do smażenia
sól i pieprz
Mięso rozklep, przypraw solą i pieprzem, posmaruj musztardą. Następnie nałóż na mięso kilka piórek cebuli, trochę boczku, kawałek ogórka konserwowego, paprykę i zawiń roladki – zabezpieczając je nicią. Obsmaż z każdej strony na rozgrzanym maśle, podlej odrobiną wody i duś pod przykryciem do miękkości.
Składniki na modra kapustę:
1 główka czerwonej kapusty
100 g wędzonej słoniny
1 cebula
ocet
cukier, sól, pieprz
Kapustę poszatkuj, ugotuj do miękkości gdy będzie miękka dodaj odrobiną octu (aby nie straciła koloru). Odcedź, dopraw solą, pieprzem, i cukrem, dodaj przetopioną słoninę, a na koniec drobno pokrojoną cebulę.