Idir Makoudi – Kaczka w sosie porzeczkowym, z czosnkowym kremem z sera risotta i smażoną cukinią
Po raz kolejny Idir się nie popisał. Kaczka, w jego wydaniu, była twarda i tłusta. Nie smakowała ona jurorom i pewnie nie smakowałaby również i Wam. Zamieszczamy jednak poniżej udoskonalony przepis Idira.
SKŁADNIKI:
2 piersi z kaczki
200 g czerwonej porzeczki
100 ml czerwonego wina
50 ml miodówki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pierś z kaczki kroimy kostkę, od strony skóry, na głębokość 2 mm. Smażymy, aż tłuszcz ze skóry się całkiem wytopi, obracamy i smażymy jeszcze chwilkę na drugiej stronie. Jak się zarumieni kończymy smażenie i wkładamy do piekarnika na 120st C na ok. 20 minut.
Wylewamy większość tłuszczu do miseczki. Kaczy smalec na pewno się nam przyda. Przywarte do patelni resztki ze smażenia, zdeglasujemy. Wlewamy czerwone wino i gotujemy, aż wszystko się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem oraz kieliszkiem miodówki.
Czerwoną porzeczkę przeciskamy przez sitko, aby uzyskać mus, który dodajemy do sosu. Kaczkę kładziemy na talerzu skórą do góry, polewamy sosem. Można podawać z ziemniakami, ale najlepiej z knedlikami.