Idir Makoudi – Kaczka w sosie porzeczkowym, z czosnkowym kremem z sera risotta i smażoną cukinią

Idir Makoudi – Kaczka w sosie porzeczkowym, z czosnkowym kremem z sera risotta i smażoną cukinią
Idir Makoudi – Kaczka w sosie porzeczkowym, z czosnkowym kremem z sera risotta i smażoną cukinią

Idir Makoudi – Kaczka w sosie porzeczkowym, z czosnkowym kremem z sera risotta i smażoną cukinią

Po raz kolejny Idir się nie popisał. Kaczka, w jego wydaniu, była twarda i tłusta. Nie smakowała ona jurorom i pewnie nie smakowałaby również i Wam. Zamieszczamy jednak poniżej udoskonalony przepis Idira.

SKŁADNIKI:

2 piersi z kaczki

200 g czerwonej porzeczki

100 ml czerwonego wina

50 ml miodówki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pierś z kaczki kroimy kostkę, od strony skóry, na głębokość 2 mm. Smażymy, aż tłuszcz ze skóry się całkiem wytopi, obracamy i smażymy jeszcze chwilkę na drugiej stronie. Jak się zarumieni kończymy smażenie i wkładamy do piekarnika na 120st C na ok. 20 minut.

Wylewamy większość tłuszczu do miseczki. Kaczy smalec na pewno się nam przyda. Przywarte do patelni resztki ze smażenia, zdeglasujemy. Wlewamy czerwone wino i gotujemy, aż wszystko się rozpuści. Doprawiamy solą i pieprzem oraz kieliszkiem miodówki.

Czerwoną porzeczkę przeciskamy przez sitko, aby uzyskać mus, który dodajemy do sosu. Kaczkę kładziemy na talerzu skórą do góry, polewamy sosem. Można podawać z ziemniakami, ale najlepiej z knedlikami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości