Chłodnik ogórkowo-miętowy z bułeczkami faszerowanymi serem feta i natką pietruszki
Składniki na chłodnik – 3-4 porcje
3 duże, świeże ogórki 700 ml jogurtu greckiego 3-4 ząbki czosnku 1 pęczek posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy garść posiekanej, świeżej mięty ¾ szklanki schłodzonej wody garść orzechów włoskich pieprz (opcjonalnie) Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać solą i odstawić, aż puszczą sok. Dodać jogurt, starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną miętę, szczypiorek i oliwę. Dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na 30 minut.
Na suchej patelni uprażyć orzechy.
Składniki na bułeczki z natką pietruszki
150 g masła 5 łyżek oliwy 1,5-2 szklanki mąki pszennej typ 450 1 jajko 1 żółtko 2 łyżki gurtu naturalnego 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 opakowanie sera feta 1 pęczek natki pietruszki Szczypa soli Ciasto na bułeczki przygotowujemy 3-4 godziny przed chłodnikiem. Mąkę wsypać na stolnicę, dodać sól i proszek do pieczenia. Włożyć masło, posiekać nożem, dodać jajko, Liwę i jogurt, dokładnie zagnieść. Włożyć do lodówki na 4 godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
Ser feta rozgnieść widelcem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki, ewentualnie doprawić pieprzem.
Ciasto podzielić na kawałki wielkości śliwki. W środku zrobić wgłębienie, włożyć łyżkę farszu z sera feta i nadać ciastu kształt bułeczki.
Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem i piec około 20-25 minut.
Prezentacja:
Chłodnik skosztować. W razie potrzeby dolać odrobinę wody (jeśli jest za gęsty), doprawić solą i pieprzem. Serwować w głębokim talerzu, posypany uprażonymi orzechami i udekorowany listkiem mięty. Obok talerza serwować bułki.