Grzegorz Olejarka: Przepiórka, carpaccio ze śliwki, przepiórcze jaja, słonecznik

1.jpg
1.jpg

Przepiórka carpaccio ze śliwki, przepiórcze jaja, słonecznik

Składniki:

1 przepiórka w całości 4 liście nasturcji (lub liście szałwii) 2 jajka przepiórcze 2 śliwki wg dostępności sezonu 25 g nasion słonecznika

oliwa z oliwek oliwa truflowa do nasmarowania folii

masło

Wykonanie :

Zaczynamy od odcięcia nóg i ich wytrybowaniu, następnie przechodzimy do części korpusu gdzie usuwamy piersi łącznie ze skrzydełkami kierując się nożem po linii korpus kości przepiórki. Nogi przepiórki smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem masła.

Piersi przepiórki smażymy tylko 2 minuty (serwujemy je medium rare) i odkładamy na bok, żeby odpoczęły.

Następnie, na suchej patelni, prażymy słonecznik tak aby uwolnić oleje eteryczne w nasionach.

Śliwkę kroimy ostrym nożem na cieniutkie plasterki i układamy na papierze pergaminowym. Następnie pokrywamy drugą warstwą pergaminu, by nie nastąpiła oksydacja i utrata koloru śliwki.

Jedno jajko przepiórcze gotujemy przez 2 minuty i 21 sekund. Drugie wbijamy na folię spożywczą wysmarowaną oliwą truflową i szczelnie zawijamy, a następnie gotujemy 2 min. Powstaną nam w ten sposób „jajeczne perełki”.

Na talerzu układamy carpaccio ze śliwki, na nim przepiórkę oraz przepiórcze jaja.

Do wykończenia i udekorowania tej potrawy zostały użyte liście szałwii, które zastąpiły liście nasturcji ze względu na sezonowość.

podziel się:

Pozostałe wiadomości