Przepiórka carpaccio ze śliwki, przepiórcze jaja, słonecznik
Składniki:
1 przepiórka w całości 4 liście nasturcji (lub liście szałwii) 2 jajka przepiórcze 2 śliwki wg dostępności sezonu 25 g nasion słonecznika
oliwa z oliwek oliwa truflowa do nasmarowania folii
masło
Wykonanie :
Zaczynamy od odcięcia nóg i ich wytrybowaniu, następnie przechodzimy do części korpusu gdzie usuwamy piersi łącznie ze skrzydełkami kierując się nożem po linii korpus kości przepiórki. Nogi przepiórki smażymy na oliwie z oliwek z dodatkiem masła.
Piersi przepiórki smażymy tylko 2 minuty (serwujemy je medium rare) i odkładamy na bok, żeby odpoczęły.
Następnie, na suchej patelni, prażymy słonecznik tak aby uwolnić oleje eteryczne w nasionach.
Śliwkę kroimy ostrym nożem na cieniutkie plasterki i układamy na papierze pergaminowym. Następnie pokrywamy drugą warstwą pergaminu, by nie nastąpiła oksydacja i utrata koloru śliwki.
Jedno jajko przepiórcze gotujemy przez 2 minuty i 21 sekund. Drugie wbijamy na folię spożywczą wysmarowaną oliwą truflową i szczelnie zawijamy, a następnie gotujemy 2 min. Powstaną nam w ten sposób „jajeczne perełki”.
Na talerzu układamy carpaccio ze śliwki, na nim przepiórkę oraz przepiórcze jaja.
Do wykończenia i udekorowania tej potrawy zostały użyte liście szałwii, które zastąpiły liście nasturcji ze względu na sezonowość.