Grzegorz Olejarka: Karmelizowana nektarynka słony sos karmelowy

3.jpg
3.jpg

Karmelizowana nektarynka słony sos karmelowy

Składniki na 1 porcję : 1 świeża nektarynka (lub morela) 40 g młodego szczawiu o czerwonej łodydze 1 laska wanilii 30 g cukru kryształu masło sól morska

Przygotowanie:

Nektarynkę tniemy na 8 części. Posypujemy cukrem i karmelizujemy przy użyciu palnika cukierniczego.

Na rozgrzanej patelni roztapiamy cukier (optymalna temperatura to 147C).

Gdy uzyska on złoty kolor dodajemy rozciętą wzdłuż laskę świeżej wanilii, oraz odrobinę masła i wody. Redukujemy do uzyskania konsystencji syropu, odstawiamy z palnika i dodajemy odrobinę soli morskiej do smaku. Całość przelewamy przez gęste sito.

Do dekoracji tego dania używamy dzikich listków szczawiu.

podziel się:

Pozostałe wiadomości