Grażyna Kuroń Spaghetti z cukinii z sezonowymi warzywami i marynowanym tuńczykiem

Grażyna Kuroń.jpg
Grażyna Kuroń.jpg

Składniki: 200 g polędwicy z tuńczyka 4 łyżki prażonego białego sezamu 1 pęczek natki pietruszki 1 cytryna 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz pomidorki koktajlowe różne 10 sztuk 2 papryki czerwone 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 zielona cukinia 1 świeży ogórek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie:

Tuńczyka marynujemy w oliwie, cytrynie, natce z dodatkiem soli i pieprzu. Paprykę czyścimy, nacieramy solą i pieprzem, oraz oliwą, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika z funkcją grilla. Pomidorki koktajlowe podsmażamy na oliwie z cukrem i octem balsamicznym, odkładamy na bok. Na patelni przesmażamy szalotki, zgrillowany czosnek. Dodajemy cukinię pociętą na paseczki, pomidory karmelizowane, grillowaną paprykę i świeżego ogórka. Całość mieszamy i nakładamy na talerz. Tuńczyka smażymy po minucie z każdej strony. Zdejmujemy i posypujemy prażonym sezamem. Układamy rybę, makaron dekorujemy z ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości