Składniki:300 g filetu z sandacza
8 kurek1 gruszka
200 ml cydru1 marchew1 seler1 pietruszka3 szalotki1 ząbek czosnku½ pora8 młodych ziemniakówrozmarynpieprz ziołowy1 łyżeczka ksantanutymianek, natka pietruszki1 cytrynamasło klarowane do smażeniakawałek bryndzysól, pieprz czarny, cukier, liść laurowy
Przygotowanie:
Sandacza kroimy na mniejsze kawałki i marynujemy w oliwie, cytrynie,soli i ziołach. Włoszczyznę kroimy i gotujemy z małą ilością wody zlistkiem laurowym, cukrem i solą.
Ziemniaki myjemy (nie trzebaobierać), nacieramy oliwa, solą, rozmarynem i wsadzamy do pieca na20 minut (funkcja grill).
Sandacza wyciągamy z marynaty, kładziemy na ręczniku papierowym,odsączamy i smażymy na maśle klarowanym skórą do dołu, zdodatkiem listka laurowego.Sos sporządzamy na bazie posiekanej szalotki, posiekango czosnku,pora, gruszki i kurek. Zalewamy bulionem powstałym z włoszczyzny,oraz cydrem. Po koniec dodajemy bryndzę, doprawiamy pieprzemziołowym, listkami tymianku, natki pietruszki. Gotujemy ok 10 minut.Owoce i warzywa z sosu odcedzamy przez sitko, sos który zostanie wmisce redukujemy i zaciągamy masłem, zdejmujemy z ognia i dajemypół łyżeczki ksantanu.Serwujemy na talerzu włoszczyznę, na to rybę, polewamy sosem,owoce i kurki kładziemy z boku. Dekorujemy ziołami.