Składniki:
15 szt. liści botwiny baby ½ ogórka świeżego 2 rzodkiewki oliwa z oliwek ocet jabłkowy sok z cytryny cukier sok z botwiny chłodnik z poprzedniej konkurencji polędwiczka cielęca mleko estragon suszony jajka przepiórcze 200 ml bulionu
Przygotowanie:
Baby botwinę opłukać, dodać plasterki rzodkiewki i ogórka pokrojonego w słupki. Oliwę wymieszać z octem jabłkowym, dodać odrobinę soku z cytryny, cukier do smaku i sok z botwinki - polać sałatkę. Jajka przepiórcze ugotować na twardo. Polędwicę namoczyć przez 10 minut w mleku z listkiem laurowym. Wyjąć, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i estragonem. Zalać mięso bulionem. Dusić ok 5-10 minut. Wyjąć, pokroić na cienkie plasterki. Podać jak carpaccio, z boku ułożyć sałatkę oraz jajka. W kokilce podać chłodnik.