Grażyna Kuroń „Pieczona perliczka na musie z wątróbki z puree szparagowym”

Grażyna Kuroń „Pieczona perliczka na musie z wątróbki z puree szparagowym”
Grażyna Kuroń „Pieczona perliczka na musie z wątróbki z puree szparagowym”

Składniki:

150 g wątróbki cielęcej 2 jajka pół kostki masła sól, pieprz gałka muszkatołowa majeranek suszony oliwa z oliwek 4 szparagi pierś z perliczki ze skorą 1 łyżka octu winnego 1 cebula pomidor cherryPrzygotowanie:

Pierś z perliczki przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do miseczki z małą ilością oliwy. W międzyczasie gotujemy jajka na twardo, po ugotowaniu obieramy. Wątróbkę smażymy na maśle i oliwie z dodatkiem pieprzu i gałki muszkatołowej. Na końcu przyprawiamy solą. Po przysmażeniu wrzucamy do miski z obranymi jajkami. Przysmażamy na tej samej patelni cebulkę. Dodajemy do pasty. Wszystkie składniki blendujemy z łyżką masła. Wstawiamy szparagi (odcinamy główki od szparagów). Dół szparagów wrzucamy do wody, a główki wrzucamy na parę z dodatkiem soli, pieprzu i odrobiny masła. Po zagotowaniu szparagi blendujemy z łyżeczką masła. Wsadzamy perliczkę na średnio nagrzaną patelnię z dodatkiem oliwy i masła. Smażymy około 15 min. Na koniec zalewamy wodą i dusimy.

podziel się:

Pozostałe wiadomości