Grażyna Kuroń „Orientalny bulion z piersią z kaczki”

Grażyna Kuroń „Orientalny bulion z piersią z kaczki”
Grażyna Kuroń „Orientalny bulion z piersią z kaczki”

Składniki:

1 cała kaczka anyż, goździki, kardamon, pieprz syczuański 2 szalotki 2 łyżki b białego sezamu makaron udon sos sojowy sos rybny cukier trzcinowy sól morska papryczka chili młoda kapusta do dekoracji marchewka do dekoracji kolendra, bazylia tajska limonka litr wody sól, pieprzPrzygotowanie:

Do garnka wrzucamy anyż, kardamon, goździki, pieprz, szalotki i prażymy na sucho. Na podgrzanej patelni podsmażamy sezam, a następnie odkładamy go do miseczki. Na tej samej patelni smażymy wyfiletowaną pierś z kaczki, skórą do dołu, przez 3 minuty. Podsmażamy przyprawy, zalewamy 1 litrem wody. Do wywaru wrzucamy skrzydełka i szyję, gotujemy 35 minut. Na osolony wrzątek wrzucamy makaron, gotujemy ok 3 minuty. Odcedzamy. Bulion doprawiamy 4 łyżkami sojowego sosu i dwoma rybnego. Pół limonki wyciskamy do bulionu, a pół pozostawiamy do dekoracji. Szatkujemy drobno młodą kapustę, a marchewkę ścieramy na obieraczce i kroimy w cienkie paski. Siekamy 1 papryczkę chili. Odcedzamy bulion przez sitko. Makaron nakładamy na głęboki talerz, nalewamy bulion. Po odpoczynku pokrojoną w plasterki kaczkę układamy na makaronie. Dekorujemy kapustą, marchewką, limonką i chili, kolendrą, bazylią i prażonym sezamem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości