Grażyna Kuroń: Drożdżówki

Grażyna Kuroń: Drożdżówki
Grażyna Kuroń: Drożdżówki

Ciasto:

500 g mąki pszennej + do podsypania 1 opakowanie drożdży instant 275 ml mleka 1 jajko 50 g masła sól, cukier

Mąkę, cukier i drożdże mieszamy w misce. Mleko podgrzewamy do temp. 37 stopni Celsjusza i powoli dolewamy, dodajemy jajko lub dwa. Masło rozpuszczamy, chłodzimy i wlewamy na końcu. Po wymieszaniu wyrabiamy ręcznie podsypując lekko mąką. Ciasto zostawiamy w misce wysmarowanej masłem, przykryte, na 30 min. Po wyrośnięciu, wyrabiamy jeszcze raz, wałkujemy i nadziewamy dowolnym farszem. Pieczemy przez 20-25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy drożdżówki syropem z wody i cukru, gotowe, można udekorować cukrem pudrem.

Farsz truskawkowo- rabarbarowy

10 truskawek woda 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka masła 1 łodyga rabarbaru 5 g agar agar Pokrojony na kawałki rabarbar dusimy na maśle. Dodajemy cukier, a po 5 minutach truskawki. Dolewamy wodę. Chwilę dusimy, przyprawiamy sokiem z cytryny. Dodajemy agar agar, podgrzewamy, a następnie studzimy.

Czekoladowy serek

200 g twarogu cukier puder ok. 20 g czekolady w kawałkach 1 roztopiona tabliczka gorzkiej czekolady cukier waniliowy do smaku prażone na suchej patelni płatki migdałów 1 żółtko ok. 1 łyżeczki soku z cytryny Twarożek wyrabiamy z żółtkiem i cukrem pudrem, dodajemy cukier cukier waniliowy, czekoladę w kawałkach, prażone płatki migdałów, a następnie blendujemy. Mieszamy z roztopioną, schłodzoną czekoladą. Mieszamy i przyprawiamy sokiem z cytryny.

Prażone jabłka z migdałami

2 jabłka 1 łyżka masła 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu 3 goździki cukier puder 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu cukier brązowy do smaku Jabłka obieramy, smażymy na maśle, przyprawiamy goździkami, cynamonem, miodem i sokiem z cytryny oraz brązowym cukrem. Krótko smażymy i odstawiamy do schłodzenia. Przed użyciem wyjmujemy goździki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości