Agnieszka Radi- Sulikowska – Gratin z karpia pieczone na szynce Serrano z sosem z czerwonego grapefruita.
SKŁADNIKI:
filet z karpia
szynka Serrano - 1 plasterek
bułka tarta
tymianek
czosnek
czarny sezam
oliwa
czerwony grejpfrut
mąka
masło
FILET:
Filety z karpia bez skóry.
Przygotowujemy gratin łącząc bułkę tartą z tymiankiem, czarnym sezamem, odrobiną czosnku, solą i pieprzem. Dodajemy oliwę.
Na papierze do pieczenia kładziemy plaster szynki Serrano, na nim filet z karpia i posypujemy przygotowaną wcześniej bułką tartą.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160o na 10 minut.
Po upływie tego czasu włączamy funkcję grill w piekarniku i pieczemy jeszcze kilka minut, aż się zarumieni na górze.
SOS:
Redukujemy sos z grejpfruta, zagęszczamy masłem technicznym. Dodajemy szczyptę czarnego sezamu.