Filet z łososia norweskiego z krewetką, purée z groszku cukrowego, sos szafranowy
Składniki na 2 porcje:
po 130 g fileta łososia na porcję 2 krewetki 16/20, świeże i surowe 200 g groszku obranego cukrowego oliwa z oliwek sól pieprz biały cukier do smaku 50 g masła 100 ml + 200 ml śmietany 30% 50 ml wina białego wytrawnego szczypta szafranu
Przygotowanie:
Groszek obgotować w śmietanie, przyprawić solą i pieprzem. Zmiksować, zaciągnąć masłem. W razie potrzeby przetrzeć przez sitko. Powinien mieć kremową, lekką konsystencję.
Krewetkę obrać z pancerza, oczyścić, krótko obsmażyć na oliwie, aż zmieni kolor na różowy.
Przygotować sos: wino podgrzać z dodatkiem szafranu i pancerza krewetek, wlać śmietanę, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Zagotować, zredukować, przecedzić przez sitko i zaciągnąć masłem.
Łososia przyprawić solą i pieprzem, obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron. W razie potrzeby dopiec w piekarniku.
Prezentacja:
Na talerz nałożyć purée z groszku cukrowego, filet z łososia wraz z krewetką, polać sosem szafranowym.