Basia Ritz – Filet z karpia ze świeżymi ziołami i pikantną sałatka ze smażonego ogórka
SKŁADNIKI:
Filet z karpia (ze skórą)
Kolendra
Tymianek
Czarny sezam
Ząbek czosnku (nieobrany, lekko rozgnieciony)
1 ogórek
½ żółtej papryki
kiełki rzodkiewki
czarny sezam
kolendra
sól
czarny, świeżo zmielony pieprz
cukier
sok z grejpfruta
FILET:
Skórę karpia naciąć parę razy ukośnie. Robimy to, żeby ryba przy smażeniu się nie wygięła. Karpia przełożyć kolendrą i tymiankiem. Odłożyć, aby nabrał aromatu ziół.
SAŁATKA:
Obranego ogórka przekroić wzdłuż, wybrać łyżką pestki i pokroić w cieniutkie plastry.
Obrać skórkę z papryki i również pokroić w cieniutkie plastry.
Warzywa przełożyć do miski. Posypać je solą i cukrem, aby puściły sok. Po chwili wycisnąć i odsączyć.
Na patelni rozgrzać trochę oleju i zblanszować ogórka i paprykę.
Przełożyć do miseczki, dodać posiekana kolendrę, kiełki rzodkiewki +1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili. Wszystko polać świeżo wyciśniętym sokiem z grapefruita, posypać czarnym sezamem, ewentualnie doprawić solą i cukrem do smaku.
Na patelni rozgrzać olej, położyć karpia skórą do dołu, wrzucić kolendrę, gałązki tymianku i czosnek. Po chwili, gdy ryba nabierze aromatu ziół, wyciągamy je z patelni.
Po chwili smażenia dodać łyżkę masła + łyżkę czarnego sezamu. Kiedy skórka karpia się zarumieni obrócić go na drugą stronę i smażyć ok. 20 sekund. Doprawić solą i pieprzem.