Filet z karpia ze świeżymi ziołami i pikantną sałatka ze smażonego ogórka

Filet z karpia ze świeżymi ziołami i pikantną sałatka ze smażonego ogórka
Filet z karpia ze świeżymi ziołami i pikantną sałatka ze smażonego ogórka

Basia Ritz – Filet z karpia ze świeżymi ziołami i pikantną sałatka ze smażonego ogórka

SKŁADNIKI:

Filet z karpia (ze skórą)

Kolendra

Tymianek

Czarny sezam

Ząbek czosnku (nieobrany, lekko rozgnieciony)

1 ogórek

½ żółtej papryki

kiełki rzodkiewki

czarny sezam

kolendra

sól

czarny, świeżo zmielony pieprz

cukier

sok z grejpfruta

FILET:

Skórę karpia naciąć parę razy ukośnie. Robimy to, żeby ryba przy smażeniu się nie wygięła. Karpia przełożyć kolendrą i tymiankiem. Odłożyć, aby nabrał aromatu ziół.

SAŁATKA:

Obranego ogórka przekroić wzdłuż, wybrać łyżką pestki i pokroić w cieniutkie plastry.

Obrać skórkę z papryki i również pokroić w cieniutkie plastry.

Warzywa przełożyć do miski. Posypać je solą i cukrem, aby puściły sok. Po chwili wycisnąć i odsączyć.

Na patelni rozgrzać trochę oleju i zblanszować ogórka i paprykę.

Przełożyć do miseczki, dodać posiekana kolendrę, kiełki rzodkiewki +1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili. Wszystko polać świeżo wyciśniętym sokiem z grapefruita, posypać czarnym sezamem, ewentualnie doprawić solą i cukrem do smaku.

Na patelni rozgrzać olej, położyć karpia skórą do dołu, wrzucić kolendrę, gałązki tymianku i czosnek. Po chwili, gdy ryba nabierze aromatu ziół, wyciągamy je z patelni.

Po chwili smażenia dodać łyżkę masła + łyżkę czarnego sezamu. Kiedy skórka karpia się zarumieni obrócić go na drugą stronę i smażyć ok. 20 sekund. Doprawić solą i pieprzem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości