Jan Paszkowski – Filet z karpia ze skórką, duszony w sosie śmietanowym podawany z ziołowymi kluseczkami łyżką kładzionymi i warzywami
SKŁADNIKI:
szynka Serrano - 4 plasterki
½ cebuli
1 papryczka chili
filet z karpia ze skórą
śmietana 30%
kiełki rzodkiewki
1 pomidor
sól
pieprz
oliwa z oliwek
sok z cytryny
kolendra
tymianek
1 jajko
mąka
woda
zioła
FILET:
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w cienkie paski szynkę Serrano i smażymy na chrupko.
Dodajemy pół cebuli pokrojonej w kostkę, chwilkę smażymy, aż cebula się zeszkli i wlewamy 200 ml śmietanki 30%.
Dodajemy odrobinę soli i pieprzu do smaku, oraz 1 łyżeczkę posiekanej papryczki chili.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok. 2 minuty aż śmietana zgęstnieje.
Po tym czasie na patelnię z sosem kładziemy filet z karpia (skóra do dołu), polewamy sosem z wierzchu, przykrywamy i dusimy przez 20 minut. Gdyby sos za bardzo zgęstniał możemy dolać odrobinę wody.
KLUSECZKI:
W misce mieszamy 5 łyżek mąki, 1 jajko, wodę, drobno posiekane zioła, odrobinę soli.
Mieszamy, aż uzyskamy ciasto o jednolitej konsystencji, przypominającej gęstą śmietanę.
Wodę w garnku doprowadzamy do wrzenia i wkładamy do niej formowane łyżką ciasto, tak żeby powstały kluseczki. Gotujemy, aż wypłyną na wierzch.
Wykładamy na płytki talerz.
Rybę delikatnie przekładamy z patelni na talerz, polewamy z wierzchu sosem, obok układamy kluseczki, które posypujemy sparzonym, obranym ze skórki, pokrojonym w drobniutką kostkę pomidorem (pamiętajmy, żeby pozbyć się wcześniej pestek).
Przystrajamy kluseczki kiełkami rzodkiewki i całość skrapiamy kilkoma kroplami cytryny.
Voila!