Filet z karpia z ziołami i sosem pomidorowym

Filet z karpia z ziołami i sosem pomidorowym
Filet z karpia z ziołami i sosem pomidorowym

Aleksandra Niparko – Filet z karpia z ziołami i sosem pomidorowym

SKŁADNIKI:

Filet z karpia

1 Pomidor

1/3 cebuli

Ok. 2 ząbki czosnku

Skórka z grapefruita

Sok z cytryny

Tymianek

Kolendra

Czosnek

Sól

Pieprz

FILET:

Masło ziołowe: masło rozgnieść z tymiankiem, kolendrą, czosnkiem, doprawić solą i pieprzem

Filet z karpia posolić, dodać pieprz, obsmażyć od strony skóry na oleju lub maśle. Po obsmażeniu na filet położyć masło ziołowe i zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni C, pod przykryciem, przez ok. 12 minut.

SOS POMIDOROWY:

Posiekać cebule z czosnkiem, podsmażyć, dodać pokrojoną paprykę (ok. garści), na koniec dodać pomidory (bez skóry) pokrojone w kostkę i ok. ½ łyżeczki ostrej papryki.

podziel się:

Pozostałe wiadomości