Aleksandra Niparko – Filet z karpia z ziołami i sosem pomidorowym
SKŁADNIKI:
Filet z karpia
1 Pomidor
1/3 cebuli
Ok. 2 ząbki czosnku
Skórka z grapefruita
Sok z cytryny
Tymianek
Kolendra
Czosnek
Sól
Pieprz
FILET:
Masło ziołowe: masło rozgnieść z tymiankiem, kolendrą, czosnkiem, doprawić solą i pieprzem
Filet z karpia posolić, dodać pieprz, obsmażyć od strony skóry na oleju lub maśle. Po obsmażeniu na filet położyć masło ziołowe i zapiekać w piekarniku w temperaturze 200 stopni C, pod przykryciem, przez ok. 12 minut.
SOS POMIDOROWY:
Posiekać cebule z czosnkiem, podsmażyć, dodać pokrojoną paprykę (ok. garści), na koniec dodać pomidory (bez skóry) pokrojone w kostkę i ok. ½ łyżeczki ostrej papryki.
podziel się: