Błażej Koperski – Filet z karpia z szynką Serrano
SKŁADNIKI:
filet z karpia bez skóry
tymianek świeży
szynka Serrano - 1 plasterek
1 żółta papryka
1 pomidor
1 grejpfrut
1 papryczka chili
skórka z 1 cytryny
kiełki rzodkiewki
sól
pieprz
oliwa z oliwek
łyżka masła
FILET:
Filet posypujemy szczyptą soli i posiekanym tymiankiem.
Układamy na nim plasterki szynki Serrano.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i łyżkę masła. Kładziemy filet szynką do dołu. Czekamy aż szynka się zrumieni, przewracamy na drugą stronę, uważając, żeby szynka nie odkleiła się do filetu. Smażymy z jednej i drugiej strony do zarumienienia.
Zdejmujemy z patelni, odsączamy na papierowym ręczniku.
SAŁATKA:
Pomidora parzymy i zdejmujemy skórkę. Filetujemy i kroimy w kostkę. Paprykę czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy sok z połówki grapefruita, posiekaną w paseczki papryczkę chili, łyżkę oliwy i startą skórkę z połowy cytryny.
Filet z szynką tniemy na 4 równe kawałki, wykładamy na talerz na przemian z sałatka Skrapiamy rybę sokiem z cytryny i na każdy filet kładziemy szczyptę kiełków.