Filet z karpia z szynką Serrano

Filet z karpia z szynką Serrano
Filet z karpia z szynką Serrano

Błażej Koperski – Filet z karpia z szynką Serrano

SKŁADNIKI:

filet z karpia bez skóry

tymianek świeży

szynka Serrano - 1 plasterek

1 żółta papryka

1 pomidor

1 grejpfrut

1 papryczka chili

skórka z 1 cytryny

kiełki rzodkiewki

sól

pieprz

oliwa z oliwek

łyżka masła

FILET:

Filet posypujemy szczyptą soli i posiekanym tymiankiem.

Układamy na nim plasterki szynki Serrano.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i łyżkę masła. Kładziemy filet szynką do dołu. Czekamy aż szynka się zrumieni, przewracamy na drugą stronę, uważając, żeby szynka nie odkleiła się do filetu. Smażymy z jednej i drugiej strony do zarumienienia.

Zdejmujemy z patelni, odsączamy na papierowym ręczniku.

SAŁATKA:

Pomidora parzymy i zdejmujemy skórkę. Filetujemy i kroimy w kostkę. Paprykę czyścimy i kroimy w drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy sok z połówki grapefruita, posiekaną w paseczki papryczkę chili, łyżkę oliwy i startą skórkę z połowy cytryny.

Filet z szynką tniemy na 4 równe kawałki, wykładamy na talerz na przemian z sałatka Skrapiamy rybę sokiem z cytryny i na każdy filet kładziemy szczyptę kiełków.

podziel się:

Pozostałe wiadomości