Ewelina Stanek: Polędwiczka wieprzowa w sosie śliwkowym

Ewelina Stanek: Polędwiczka wieprzowa w sosie śliwkowym
Ewelina Stanek: Polędwiczka wieprzowa w sosie śliwkowym

Polędwiczka wieprzowa w sosie śliwkowym, konfitura z czerwonej cebuli

Składniki na 2-3 porcje:1 polędwiczka wieprzowa 1 łyżka oleju ryżowego do smażeniaMarynata: 3 łyżki oleju ryżowego 2 łyżeczki cukru brązowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 3 liście laurowe 4 ziarna pieprzu czarnego 2 ziarna ziela angielskiego

Składniki marynaty wymieszać. Mięso oczyścić z błon, włożyć do marynaty i odstawić na około 24 godziny. Po tym czasie polędwiczkę usmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju ryżowym przez około 4 minuty. W razie potrzeby dopiec w piekarniku, w temp. 180 stopni przez 5 minut. Odłożyć, aby odpoczęła.

Sos śliwkowy:

2 łyżki oleju ryżowego 4 łyżki powideł śliwkowych 1/2 szklanki sosu pieczeniowego szczypta cynamonu kilka goździków 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 cebula sól pieprz cukier brązowy 1 żółtko imbir

Cebulę obrać, pokroić i posolić. Ogrzać na podgrzanym oleju, mieszając. Gdy zżółknie i zmięknie podlać wrzącą wodą w ilości ok. 1/2 szklanki. Ugotować, zmiksować blenderem. Wymieszać z powidłami i sosem pieczeniowym. Dodać goździki i cynamon. Zagotować. Chwilę utrzymać w stanie wrzenia. Dodać wino, wymieszać, zagrzać. Odstawić i zaciągnąć żółtkiem. Przyprawić solą, pieprzem, imbirem i odrobiną cukru brązowego.

Chutney z czerwonej cebuli:

6 łyżek oleju ryżowego 5 dużych czerwonych cebul 3 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku 100ml wytrawnego czerwonego wina 100ml wody 3 listki laurowe 4 łyżki octu balsamicznego sól i pieprz do smaku 2 łyżki miodu

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej ryżowy, włożyć cebulę i dusić na ogniu, aż będzie miękka. Dodać cukier brązowy, czosnek, liście laurowe, wino i wodę. Dusić na wolnym ogniu, aż płyny wyparują, a cebula będzie bardzo miękka. Dodać ocet balsamiczny, sól, pieprz oraz miód.

Prezentacja

Mięso pokroić na porcje, ułożyć na talerzu. Polać sosem śliwkowym. Z boku nałożyć chutney z cebuli. Można dekorować sałatką z rukoli i świeżymi ziołami.

podziel się:

Pozostałe wiadomości