Ewa Szczęsna Tartaletka , mus, biszkopt

_JW_9686Ewa 10A.jpg
_JW_9686Ewa 10A.jpg

Ewa Szczęsna

Tartaletka z tahini

-300 g mąki

-120 g masła

-80 g tahini

-1 jajko

Wyrób ciasto ze wszystkich składników, odstaw na pół godziny do lodówki. Rozwałkuj, wyłóż w foremce, piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Krem patissiere:

-pół litra mleka

-6 żółtek

-20 g mąki

-20 g skrobi ziemniaczanej

-skórka z 2 limonek

-laska wanilii

-60 g cukru

Zagotuj mleko, w międzyczasie wymieszaj żółtka z cukrem i z ziarenkami z laski wanilii, dodaj do tego mąkę i skrobię. Do mleka dodaj skórki z limonki, zagotuj. Przelej przez sitko, żeby na sitku zostały skórki z limonki. Dodaj to mleko do masy jajecznej, ponownie wstaw na ogień i gotuj do zagęszczenia masy. Odstaw do ostudzenia. Po ostudzeniu dodaj łyżkę tahini i wypełnij tartaletki masą. Udekoruj do smaku owocami.

Biszkopt z bitą śmietaną i tahini

-5 jajek

-5 łyżek cukru

-2,5 łyżki mąki

-2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej

-likier kawowy

-truskawki

-śmietana 36%

-tahini

Ubij białka z cukrem, do tego dodawaj delikatnie żółtka i przesiane przez sito mąki. Wysmaruj blaszkę masłem, wyłóż masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Przestudź, nasącz likierem kawowym i ułóż pokrojone truskawki na wierzch i na wszystko połóż ubitą 36% śmietanę z tahini (pół łyżeczki). Udekoruj pokrojoną truskawką

Mus z dodatkiem tahini

Krem patissiere:

-pół litra mleka

-6 żółtek

-20 g mąki

-20 g skrobi ziemniaczanej

-skórka z 2 limonek

-laska wanilii

-60 g cukru

Zagotuj mleko, w międzyczasie wymieszaj żółtka z cukrem i z ziarenkami z laski wanilii, dodaj do tego mąkę i skrobię. Do mleka dodaj skórki z limonki, zagotuj. Przelej przez sitko, żeby na sitku zostały skórki z limonki. Dodaj to mleko do masy jajecznej, ponownie wstaw na ogień i gotuj do zagęszczenia masy. Odstaw do ostudzenia

Krem patissiere wymieszaj z rozpuszczoną białą czekolada ok 20 g i z odrobiną tahini i przełóż do pucharka.

podziel się:

Pozostałe wiadomości