Ewa Szczęsna
Tartaletka z tahini
-300 g mąki
-120 g masła
-80 g tahini
-1 jajko
Wyrób ciasto ze wszystkich składników, odstaw na pół godziny do lodówki. Rozwałkuj, wyłóż w foremce, piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 minut.
Krem patissiere:
-pół litra mleka
-6 żółtek
-20 g mąki
-20 g skrobi ziemniaczanej
-skórka z 2 limonek
-laska wanilii
-60 g cukru
Zagotuj mleko, w międzyczasie wymieszaj żółtka z cukrem i z ziarenkami z laski wanilii, dodaj do tego mąkę i skrobię. Do mleka dodaj skórki z limonki, zagotuj. Przelej przez sitko, żeby na sitku zostały skórki z limonki. Dodaj to mleko do masy jajecznej, ponownie wstaw na ogień i gotuj do zagęszczenia masy. Odstaw do ostudzenia. Po ostudzeniu dodaj łyżkę tahini i wypełnij tartaletki masą. Udekoruj do smaku owocami.
Biszkopt z bitą śmietaną i tahini
-5 jajek
-5 łyżek cukru
-2,5 łyżki mąki
-2,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
-likier kawowy
-truskawki
-śmietana 36%
-tahini
Ubij białka z cukrem, do tego dodawaj delikatnie żółtka i przesiane przez sito mąki. Wysmaruj blaszkę masłem, wyłóż masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. Przestudź, nasącz likierem kawowym i ułóż pokrojone truskawki na wierzch i na wszystko połóż ubitą 36% śmietanę z tahini (pół łyżeczki). Udekoruj pokrojoną truskawką
Mus z dodatkiem tahini
Krem patissiere:
-pół litra mleka
-6 żółtek
-20 g mąki
-20 g skrobi ziemniaczanej
-skórka z 2 limonek
-laska wanilii
-60 g cukru
Zagotuj mleko, w międzyczasie wymieszaj żółtka z cukrem i z ziarenkami z laski wanilii, dodaj do tego mąkę i skrobię. Do mleka dodaj skórki z limonki, zagotuj. Przelej przez sitko, żeby na sitku zostały skórki z limonki. Dodaj to mleko do masy jajecznej, ponownie wstaw na ogień i gotuj do zagęszczenia masy. Odstaw do ostudzenia
Krem patissiere wymieszaj z rozpuszczoną białą czekolada ok 20 g i z odrobiną tahini i przełóż do pucharka.