Danie I: podpłomyki z szynką parmeńską
Składniki:
-100 gram mąki pszennej
-łyżka smalcu
-szczypta soli
-szczypta sody
-woda potrzebna do wyrobienia ciasta
-kilka plasterków szynki parmeńskiej
-serek Philadelphia
-rukola
Wykonanie:
W misce wyrób ciasto z mąki, smalcu, soli, sody i wody. Odstaw do odpoczęcia na 30 minut. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto. Wytnij w nim okręgi. Smaż bez oleju na rozgrzanej patelni. Na tak przygotowane podpłomyki nałóż zrolowaną szynkę parmeńską wypełnioną serkiem Philapdelphia i rukolą.
Danie II: Skrzydełko z kurczaka po chińsku
Składniki:
-skrzydełka z kurczaka
-mąka pszenna
-mąka ryżowa
-sezam
-woda
-jajko
-sos sojowy
-sól,pieprz,cukier
-olej
Wykonanie:
Skrzydełka z kurczaka zamarynuj przez ok. 20 minut w sosie sojowym ze szczyptą cukru. Wymieszaj obie mąki z wodą i jajkiem,pieprzem i solą. W tak przygotowanej masie obtocz skrzydełka z kurczaka, a następnie posyp je sezamem. Smaż na głębokim tłuszczu aż do zarumienienia.
Danie III: humus
Składniki:
-ciecierzyca w zalewie
-sól, pieprz
-oliwa
-sezam
Wykonanie:
Odcedź ciecierzycę, a następnie zmiksuj ją na gładką masę z solą, pieprzem i trzema łyżkami oliwy. Posyp na wierzchu sezamem.
Danie IV: ziemniak po turecku
Składniki:
-ziemniaki
-ser kozi
-jogurt
-szczypiorek
-sól, pieprz
Wykonanie:
Upiecz ziemniaka w folii aluminiowej w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach. Po wyjęciu przekrój go na pół. Nafaszeruj go przygotowanym farszem z sera koziego, jogurtu, szczypiorku soli i pieprzu.
Danie V: krewetki w tempurze
Składniki:
-6 krewetek
-3 łyżki mąki ryżowej
-3 łyżki mąki pszennej
-lodowata woda
-sól
Wykonanie:
Wymieszaj obie mąki z wodą. Odstaw na chwilę. Oczyść krewetki. Wrzuć do masy na tempurę. Smaż je na głębokim tłuszczu przez ok. minutę. Posyp sola zaraz po usmażeniu.
Danie VI: Bakłażan po indyjsku
Składniki:
-bakłażan
-mąka z ciecierzycy
-woda
-sól, pieprz
Wykonanie:
Mąkę z ciecierzycy wymieszaj z wodą i pieprzem. Obtocz w niej bakłażana pokrojonego w półcentymetrowe plastry. Smaż na głębokim tłuszczu przez ok. 2 minuty. Po wyjęciu posyp solą.
Danie VII: guacamole
Składniki:
-awokado
-sok z cytryny
-cebula czerwona
-pomidor
-papryczka chili
-sól, pieprz
Wykonanie:
Przetnij awokado na pół. Wyjmij pestkę. Wyciągnij miąższ i rozdrobnij go widelcem na miazgę. Dodaj do tego sok z połowy cytryny, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pomidora pokrojonego w kostkę. Na koniec dodaj do wszystkiego drobno posiekaną pół papryczki chili. Dopraw solą i pieprzem.
Danie VIII: ceviche ala Ewa
Składniki:
-dorsz(polędwica)
-ocet
-woda
-sok z cytryny
-cebula czerwona
Wykonanie:
Zagotuj ocet z wodą. Ostudź. Dodaj sok z cytryny. Dodaj pokrojonego w kawałki dorsza i cebulę pokrojoną w piórka. Marynuj wszystko ok. 4 minut. Odcedź i wstaw do lodówki. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem.