Ewa Szczęsna Smaki Świata

_JW_9220Ewa 6A.jpg
_JW_9220Ewa 6A.jpg

Danie I: podpłomyki z szynką parmeńską

Składniki:

-100 gram mąki pszennej

-łyżka smalcu

-szczypta soli

-szczypta sody

-woda potrzebna do wyrobienia ciasta

-kilka plasterków szynki parmeńskiej

-serek Philadelphia

-rukola

Wykonanie:

W misce wyrób ciasto z mąki, smalcu, soli, sody i wody. Odstaw do odpoczęcia na 30 minut. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto. Wytnij w nim okręgi. Smaż bez oleju na rozgrzanej patelni. Na tak przygotowane podpłomyki nałóż zrolowaną szynkę parmeńską wypełnioną serkiem Philapdelphia i rukolą.

Danie II: Skrzydełko z kurczaka po chińsku

Składniki:

-skrzydełka z kurczaka

-mąka pszenna

-mąka ryżowa

-sezam

-woda

-jajko

-sos sojowy

-sól,pieprz,cukier

-olej

Wykonanie:

Skrzydełka z kurczaka zamarynuj przez ok. 20 minut w sosie sojowym ze szczyptą cukru. Wymieszaj obie mąki z wodą i jajkiem,pieprzem i solą. W tak przygotowanej masie obtocz skrzydełka z kurczaka, a następnie posyp je sezamem. Smaż na głębokim tłuszczu aż do zarumienienia.

Danie III: humus

Składniki:

-ciecierzyca w zalewie

-sól, pieprz

-oliwa

-sezam

Wykonanie:

Odcedź ciecierzycę, a następnie zmiksuj ją na gładką masę z solą, pieprzem i trzema łyżkami oliwy. Posyp na wierzchu sezamem.

Danie IV: ziemniak po turecku

Składniki:

-ziemniaki

-ser kozi

-jogurt

-szczypiorek

-sól, pieprz

Wykonanie:

Upiecz ziemniaka w folii aluminiowej w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach. Po wyjęciu przekrój go na pół. Nafaszeruj go przygotowanym farszem z sera koziego, jogurtu, szczypiorku soli i pieprzu.

Danie V: krewetki w tempurze

Składniki:

-6 krewetek

-3 łyżki mąki ryżowej

-3 łyżki mąki pszennej

-lodowata woda

-sól

Wykonanie:

Wymieszaj obie mąki z wodą. Odstaw na chwilę. Oczyść krewetki. Wrzuć do masy na tempurę. Smaż je na głębokim tłuszczu przez ok. minutę. Posyp sola zaraz po usmażeniu.

Danie VI: Bakłażan po indyjsku

Składniki:

-bakłażan

-mąka z ciecierzycy

-woda

-sól, pieprz

Wykonanie:

Mąkę z ciecierzycy wymieszaj z wodą i pieprzem. Obtocz w niej bakłażana pokrojonego w półcentymetrowe plastry. Smaż na głębokim tłuszczu przez ok. 2 minuty. Po wyjęciu posyp solą.

Danie VII: guacamole

Składniki:

-awokado

-sok z cytryny

-cebula czerwona

-pomidor

-papryczka chili

-sól, pieprz

Wykonanie:

Przetnij awokado na pół. Wyjmij pestkę. Wyciągnij miąższ i rozdrobnij go widelcem na miazgę. Dodaj do tego sok z połowy cytryny, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, pomidora pokrojonego w kostkę. Na koniec dodaj do wszystkiego drobno posiekaną pół papryczki chili. Dopraw solą i pieprzem.

Danie VIII: ceviche ala Ewa

Składniki:

-dorsz(polędwica)

-ocet

-woda

-sok z cytryny

-cebula czerwona

Wykonanie:

Zagotuj ocet z wodą. Ostudź. Dodaj sok z cytryny. Dodaj pokrojonego w kawałki dorsza i cebulę pokrojoną w piórka. Marynuj wszystko ok. 4 minut. Odcedź i wstaw do lodówki. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości