Lasagne:
-3 jajka
-150 g mąki pszennej
-150 g mąki semoliny lub krupczatki
Ze składników wyrób ciasto, owiń folią spożywczą i daj do odpoczynku na pół godziny. Następnie rozwałkuj cienko i potnij na kształt makaronu do lasagne.
Sos:
-5 langustynek
-5 krewetek
-czosnek
-spora ilość pietruszki
-cebulka
-smalec z kaczki
-seler naciowy
-2 skrzydełka z kurczaka
-pieprz(jak jest dostępny to espelette),sól
-kurki(150-200 g)
-1-2 szt. prawdzików(borowiki)
-imbir
-cytryna
-śmietana 30%
Kurczaka z krewetkami i langustynkami stostuj w garnku z roztopionym smalcem, dodaj resztę składników, przemieszaj kilka razy, zalej 2 szklankami wody i gotuj przynajmniej pół godziny. Można dodać liść laurowy i pieprz espelette .Pózniej przecedz.
Na patelnię bardzo gorącą wyłóż pokrojone w kostkę foie gras (ok 200 g), podsmaż z jednej strony, po chwili przewróć na drugą stronę, zdejmij z patelni na ręcznik papierowy do odsączenia. Na tej samej patelni bez mycia wyłóż wcześniej oczyszczone kurki (150-200 g), polej je 2 łyżkami smalcu, podsmaż chwilę, zdejmij z patelni na papier do odsączenia, posól. Na tę samą patelnię wlej łyżkę smalcu z kaczki, wrzuć pokrojone w grubą kostkę prawdziwki (1-2), podsmaż chwilę, dopraw solą i pieprzem espelette. Na tę samą patelnię wyłóż homara wcześniej ugotowanego w wodzie z pietruszką i połową cytryny (750 g homar – 5/6 minut), pokrojonego w duże kawałki, podlej smalcem. Potrzymaj na patelni 0,5-1 minuty. Zdejmij, odsącz na papierze. Na tę samą patelnię wylej sos , dodaj łyżeczkę poszatkowanego i odciśniętego imbiru, zredukuj go trochę, dolej szklankę śmietany 30%, podgotuj chwilkę razem, dodaj ugotowany makaron lasagne i wszystkie wymienione wcześniej składniki, żeby wszystko nabrało smaku. Dopraw solą i pieprzem espelette, dołóż kilka listków natki pietruszki. Danie wyłóż na talerz. Smacznego.