Ewa Szczęsna Danie: Perliczka po królewsku

_JW_7443Ewa 3A.jpg
_JW_7443Ewa 3A.jpg

Ewa Szczęsna

Danie: Perliczka po królewsku

Składniki na farsz:

  • jedna duża perliczka
  • 150 gram wieprzowego mięsa mielonego
  • 3 duże wątróbki drobiowe
  • pół jabłka
  • garść żurawiny
  • 50 gram boczku wędzonego
  • trochę bułki tartej
  • pietruszka
  • rozmaryn
  • czosnek
  • 40 ml białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz

Składniki na dodatki:

  • 1 słoik deserowej, marynowanej dyni
  • garść żurawiny
  • roszponka
  • koper włoski
  • 200 ml białego wina wytrawnego do podlewania perliczki
  • 2 łyżki masła do podlewania perliczki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Posól perliczkę. Na rozgrzanej patelni podsmaż świeży rozmaryn i ząbek czosnku. Wszystkie składniki na farsz pokrój i połącz ze sobą wraz z rozmarynem i czosnkiem. Przygotowaną masą nadziej perliczkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na pół godziny. Od czasu do czasu podlewaj winem i roztopionym masłem. Pokrój jabłko w piórka i po 30 minutach pieczenia ułóż je wzdłuż korpusu ptaka, zaczynając od skrzydeł. Przez następne 30 minut piecz dalej perliczkę. Nie zapomnij o ciągłym podlewaniu jej winem i masłem.

Talerz, na którym będziesz podawać perliczkę, udekoruj roszponką. Połóż na nią pokrojony cienko koper włoski. Połącz dynię deserową i żurawinę, a następnie wyłóż je również na talerz. Na wierzchu połóż perliczkę.

podziel się:

Pozostałe wiadomości