Ewa Szczęsna Danie: Perliczka po królewsku

_JW_7443Ewa 3A.jpg
_JW_7443Ewa 3A.jpg

Ewa Szczęsna

Danie: Perliczka po królewsku

Składniki na farsz:

  • jedna duża perliczka
    • 150 gram wieprzowego mięsa mielonego
      • 3 duże wątróbki drobiowe
        • pół jabłka
          • garść żurawiny
            • 50 gram boczku wędzonego
              • trochę bułki tartej
                • pietruszka
                  • rozmaryn
                    • czosnek
                      • 40 ml białego wytrawnego wina
                        • sól, pieprz

                          Składniki na dodatki:

                          • 1 słoik deserowej, marynowanej dyni
                            • garść żurawiny
                              • roszponka
                                • koper włoski
                                  • 200 ml białego wina wytrawnego do podlewania perliczki
                                    • 2 łyżki masła do podlewania perliczki
                                      • oliwa
                                        • sól, pieprz

                                          Wykonanie:

                                          Posól perliczkę. Na rozgrzanej patelni podsmaż świeży rozmaryn i ząbek czosnku. Wszystkie składniki na farsz pokrój i połącz ze sobą wraz z rozmarynem i czosnkiem. Przygotowaną masą nadziej perliczkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na pół godziny. Od czasu do czasu podlewaj winem i roztopionym masłem. Pokrój jabłko w piórka i po 30 minutach pieczenia ułóż je wzdłuż korpusu ptaka, zaczynając od skrzydeł. Przez następne 30 minut piecz dalej perliczkę. Nie zapomnij o ciągłym podlewaniu jej winem i masłem.

                                          Talerz, na którym będziesz podawać perliczkę, udekoruj roszponką. Połóż na nią pokrojony cienko koper włoski. Połącz dynię deserową i żurawinę, a następnie wyłóż je również na talerz. Na wierzchu połóż perliczkę.

                                          podziel się:

                                          Pozostałe wiadomości