Ewa Szczęsna
Danie: Perliczka po królewsku
Składniki na farsz:
- jedna duża perliczka
- 150 gram wieprzowego mięsa mielonego
- 3 duże wątróbki drobiowe
- pół jabłka
- garść żurawiny
- 50 gram boczku wędzonego
- trochę bułki tartej
- pietruszka
- rozmaryn
- czosnek
- 40 ml białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Składniki na dodatki:
- 1 słoik deserowej, marynowanej dyni
- garść żurawiny
- roszponka
- koper włoski
- 200 ml białego wina wytrawnego do podlewania perliczki
- 2 łyżki masła do podlewania perliczki
- oliwa
- sól, pieprz
Wykonanie:
Posól perliczkę. Na rozgrzanej patelni podsmaż świeży rozmaryn i ząbek czosnku. Wszystkie składniki na farsz pokrój i połącz ze sobą wraz z rozmarynem i czosnkiem. Przygotowaną masą nadziej perliczkę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na pół godziny. Od czasu do czasu podlewaj winem i roztopionym masłem. Pokrój jabłko w piórka i po 30 minutach pieczenia ułóż je wzdłuż korpusu ptaka, zaczynając od skrzydeł. Przez następne 30 minut piecz dalej perliczkę. Nie zapomnij o ciągłym podlewaniu jej winem i masłem.
Talerz, na którym będziesz podawać perliczkę, udekoruj roszponką. Połóż na nią pokrojony cienko koper włoski. Połącz dynię deserową i żurawinę, a następnie wyłóż je również na talerz. Na wierzchu połóż perliczkę.